zondag 22 juli 2018

Julie | Boekenpost: M.J. Arlidge – Helen Grace Reeks

http://www.verodoesthis.be/2018/07/julie-boekenpost-mj-arlidge-helen-grace.html

In oktober schreef ik voor het laatst over een boekenserie die ik volledig uitgelezen had. Het was de Gone Reeks van Michael Grant. Nadien ben ik eigenlijk meteen weer in een reeks begonnen en die heb ik in mei uitgelezen. Het gaat over de boeken van M.J. Arligde over het personage Helen Grace. Deze boeken hebben allemaal kinderrijmpjes als titels en vanaf boek één was mijn aandacht meteen getrokken. Ik heb alle zeven boeken in huis en in augustus verschijnt deel acht in het Engels. Op de Nederlandse vertaling is het wachten tot november! Benieuwd of deze spannende reeks ook iets voor jou is? Lees dan zeker verder!Ik ben al langer een fan van het crime genre en heb dan ook al reeksen van onder andere Tess Gerritsen en Karin Slaughter gelezen. M.J. Arlidge was mij onbekend en ik geef toe dat ik ook vaker series van vrouwelijke schrijfsters lees. Boek één kreeg de naam Iene Miene Mutte en de korte inhoud trok meteen mijn aandacht. Nadien heb ik de overige zes boeken vrij snel na elkaar aangeschaft omdat het wel duidelijk was dat ik de rest van de reeks ook wou lezen. De cases staan los van elkaar maar de verhaallijn over het hoofdpersonage lopen door. Je zou ze eventueel apart kunnen lezen maar het fijnst is het toch wel om ze in volgorde te beginnen.“Het meisje was amper nog in leven toen ze het bos uit kwam lopen. Het verhaal van haar ontvoering was donkerder dan de meest verschrikkelijke nachtmerrie. Maar alles wat ze zei was waar. Elk gruwelijk detail. Een aantal dagen later wordt een tweede in shock verkerend slachtoffer gevonden en ontstaat er een patroon. In tweetallen worden mensen ontvoerd, vastgehouden en uitgehongerd. Vervolgens krijgen ze een duivels dilemma voorgelegd: doden of gedood worden. Inspecteur Helen Grace en haar team weten dat ze jacht maken op een ingenieuze psychopaat die zijn slachtoffers gebroken en vol schuldgevoel achterlaat. Niet alleen dienen ze als zijn visitekaartje, ze zijn ook de moordenaars. De slachtoffers lijken lukraak gekozen, de plaats van het misdrijf zorgvuldig uitgekiend. Iets moet alle slachtoffers met elkaar verbinden...”

Ik wist meteen dat dit boek wel iets voor mij zou zijn! Ik vond het opzet geniaal maar natuurlijk ook ontzettend creepy. Twee mensen ontvoeren en slechts één komt er levend uit. Letterlijk doden of gedood worden. Na het lezen van deze hele reeks blijft boek één mijn absolute favoriet. De verhaallijn zit zo goed in elkaar en het plot is echt verrassend. Zelfs Nick heeft dit boek op vakantie in enkele dagen uitgelezen, terwijl hij doorgaans een jaar doet over een boek! Echt een aanrader van jewelste en een grote page-turner.“In een leegstaand huis wordt een vermoorde man gevonden. Niet veel later wordt zijn hart bij zijn vrouw en kinderen bezorgd. Inspecteur Helen Grace weet dat hij niet het laatste slachtoffer zal zijn. Maar waarom is een gelukkig getrouwde man midden in de nacht zo ver van huis? De media hebben het over de omgekeerde Jack de Ripper: een seriemoordenaar die aast op vaders met dubbele agenda's. Helen ziet de woede die uit de moorden spreekt. Wat ze niet voorziet is hoe labiel de dader is - of wat haar tijdens het werk aan deze zaak allemaal nog te wachten staat.”

Opnieuw een knap opzet, al snap ik niet hoe iemand zulke gruwelijke gebeurtenissen zo maar uit zijn mouw kan schudden. Het is wel geniaal… Vaders met dubbele agenda’s vermoorden en zijn hart bij vrouw, kinderen of collega’s bezorgen. Je kan op voorhand al zeggen dat de dader niet veel spijt zal tonen àls hij gepakt wordt. Ik vond dit boek ook weer erg goed en Nick is hier ondertussen ook in begonnen. Het is een spannend boek en een goed vervolg op Iene Miene Mutte.“Een jonge vrouw wordt wakker in een koude, donkere kelder. Ze heeft geen idee hoe ze daar terecht is gekomen, of door wie ze is ontvoerd. En dat is pas het begin van haar nachtmerrie. In de buurt wordt het lichaam van een andere jonge vrouw gevonden. Ze is nooit opgegeven als vermist, en haar familie heeft zelfs gewoon sms'jes van haar ontvangen. Iemand heeft zich de afgelopen tijd voor haar uitgegeven. Inspecteur Helen Grace weet dat ze de dader zo snel mogelijk moet vinden. Die is niet alleen gestoord, maar ook slim en vindingrijk. Maar zodra Helen probeert uit te vinden wat de motivatie van de moordenaar is, start een bijna onmogelijke race tegen de klok...”

Ik moet eerlijk toegeven dat ik het plot van dit boek niet meer haarfijn kan uitleggen. Vaak wil dit zeggen dat het verhaal me toch minder bijgebleven is als de rest. Bij veel andere boeken kan ik aan de hand van de titel nog vertellen waarover het gaat en wie de dader is. Toch was dit zeker geen slecht boek! Het is een goed vervolg op de andere twee delen met toch weer een aparte zaak. M.J. Arligde gebruikt wel altijd erg slimme daders in zijn boeken waardoor het ontmaskeren ook als lezer niet zo simpel is. Opnieuw een goed boek in een goede reeks maar misschien iets minder memorabel als pakweg het eerste boek.“Inspecteur Helen Grace heeft zoiets nog niet eerder meegemaakt: zes branden in vierentwintig uur, met twee doden en meerdere gewonden als gevolg. Dit moet opzet zijn, en het lijkt erop dat iemand de stad tot de grond toe wil laten afbranden. Grace doet met haar team onderzoek in de rokende puinhopen van de stad. Waar is de pyromaan die dit op zijn geweten heeft? Waarom maakt hij juist deze slachtoffers? Iedereen kan zijn volgende doelwit zijn. Eén fout kan het einde Helens carrière betekenen, en in steeds meer gebouwen breekt brand uit. Ondertussen moet Helen ook haar eigen demonen zien te verslaan...”

Dit boek is beter blijven kleven dan zijn voorganger, al zou ik de ‘waarom’-vraag niet meer kunnen beantwoorden. Het boek zelf vond ik echter wel goed! Het geniale aan deze dader(s?) is dat er telkens twee branden tegelijkertijd gestart worden. Op deze manier weten de hulpdiensten niet waar eerst beginnen en komt er sowieso ergens hulp te laat. In dit boek zit iets minder vaart en de ontknoping vond ik een beetje ver gezocht vergeleken met de andere boeken. Toch zou ik dit boek ook zeker niet overslaan als je eenmaal aan deze reeks begonnen bent omdat het opzet alweer goed bedacht is.“Helen Grace heeft al genoeg persoonlijke tragedies meegemaakt, maar als het lijk van een bekende in een nachtclub wordt gevonden, komt het moordonderzoek opeens wel heel dicht bij haar eigen leven. Helen zwijgt in alle talen over haar connectie met het slachtoffer en werkt als een bezetene om de dader te vinden. Als er een tweede slachtoffer valt, wringt Helen zich in zo veel bochten dat alles op scherp komt te staan en ze een onmogelijke keuze moet maken. Vertelt ze over haar privéleven of besluit ze te liegen om de aandacht van zichzelf af te houden?”

De korte inhoud van dit boek deed me meteen in actie schieten om er aan te beginnen. De ‘oude bekende’ waarover het gaat, is iemand die in een van de voorgaande boeken zeker vaak genoeg aan bod gekomen is. Ik had al voor de ontknoping een vermoeden om wie het zou gaan en dat klopte ook. Toch had ik het verdere verloop niet kunnen voorspellen en dat maakte het weer zo spannend. Dit boek was voor mij opnieuw een schot in de roos, net zoals het eerste boek dat was. Verrassende wendingen binnen een goed verhaal!“Helen Grace was een van de beste rechercheurs van Southampton, maar nu zit ze zelf in de gevangenis, te midden van de moordenaars die ze daar zelf heeft doen belanden. Ze weet dat ze maar op één manier vrij kan komen: overleven totdat haar rechtzaak voorkomt en op de een of andere manier haar onschuld bewijzen. Maar dan wordt er een verminkt lichaam in de cel naast die van haar gevonden en vreest Helen voor haar eigen leven. Er loopt namelijk een moordenaar rond in de gevangenis en ze moet hem vinden, voordat ze het volgende slachtoffer wordt…”

Wat origineel om een boek zich in de gevangenis te laten afspelen, waar het hoofdpersonage op dat moment zelf opgesloten zit! Huh?! Helen Grace in de gevangenis? Jep, daar kom je op het einde van boek vijf wel achter waarom! Ik vond de insteek van dit boek weer erg creatief en ook het verhaal op zich mag er zijn. Toch vond ik de ontknoping een kleine anticlimax omdat ik er nog meer van had verwacht. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het toch een goed boek was! Mijn verwachtingen waren misschien te hoog gespannen wat betreft het plot. Het verhaal zelf leest echter weer als een trein en doorheen de pagina’s gebeuren er genoeg spannende dingen om graag het einde te willen weten.“Vroeg in de ochtend wordt het lichaam van een vrouw gevonden. Ze ligt half op de autoweg en het lijkt een tragisch ongeluk. Als Helen Grace op de plaats des onheils arriveert is het voor haar meteen duidelijk dat het om een koelbloedige moord gaat. Maar waarom deze vrouw – een liefhebbende echtgenote en zorgzame moeder – het slachtoffer is, is een raadsel. Niet veel later wordt er in het winkelcentrum een apotheker gedood, terwijl hij nog klanten in zijn zaak had. Waarom worden er getuigen levend achtergelaten door de moordenaar? Helen moet al haar kennis van het misdadige brein in de strijd gooien, wil ze achter de identiteit van de dader komen voordat er nog een slachtoffer valt. En als ze zelf het volgende doelwit lijkt, wordt de zaak alleen maar persoonlijker…”

Je ziet hierbij natuurlijk al meteen dat Helen Grace niet meer in de gevangenis zit. Of de onschuldig was of dat er een tijdsprong is gemaakt, ga ik natuurlijk niet verklappen. Klein Klein Kleutertje is opnieuw een knap staaltje schrijfwerk. Ik vind de schrijfstijl erg vlot om te lezen. Ditmaal heb je als lezer iets vroeger in de gaten wie het gedaan heeft dan het recherche team maar is het de vraag waarom die blijft spelen doorheen het verhaal. Ik kan niet anders dan alweer zeggen dat het een aanrader is!

Ik ben heel benieuwd of jullie al eens van deze boekenreeks gehoord hebben of er misschien al wel een boek uit gelezen hebben! Ikzelf kan alvast niet wachten op het volgende deel. Laat zeker je mening achter in de reacties!

Liefs,


Julie x

12 opmerkingen:

 1. Heerlijk zulke spannende boeken! Ik kom tegenwoorig thuis niet meer zo aan lezen toe... op vakantie heb ik wel altijd een lekker boek bij me!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik probeer iedere dag een paar paginaatjes te lezen, maar op vakantie gaat het natuurlijk veel sneller! ;-)

   Verwijderen
 2. Ik heb nog nooit van deze boekenreeks gehoord, maar de titels van de boeken spreken me wel aan en maken me nieuwsgierig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. jammie....klinkt als errug lekker lezen..van de winter onder een dekentje op de bank

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat fijn al die spannende boeken, vindt het heerlijk om te lezen in de vakantie als ik aan het water lig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Klinkt inderdaad als een spannende serie! Ik ben zelf wat minder van dit genre maar ik denk dat het veel mensen aan zal spreken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zag het eerste boek al in het Engels voorbij komen op Bookdepository, maar ik wist verder nog niet waar het over ging. Ik weet niet zo goed of dit wat voor mij is; het klinkt spannend maar crime is normaal gesproken niet echt mijn genre.
  De Gone serie ken ik wel en dat was wel echt iets voor mij! Ben nu zelf bezig in het laatste deel van de Gemma Doyle trilogie en die vind ik echt heel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn dat je de Gone reeks ook kent! Dit is inderdaad wel helemaal anders Kirsty! :-)

   Verwijderen