woensdag 25 oktober 2017

Julie | Boekenpost: Michael Grant - Gone Reeks

http://www.verodoesthis.be/2017/10/julie-boekenpost-michael-grant-gone.html

Het is al een eeuwigheid geleden dat ik jullie nog eens liet zien welke boeken ik de afgelopen periode ik gelezen heb. Ik lees iedere dag maar heb helaas nooit erg veel tijd dus echt snel gaat het niet. In het afgelopen halfjaar heb ik me verdiept in de boekenreeks Gone van Michael Grant. Het zijn zes boeken uit één reeks die samen goed zijn voor meer dan drieduizend bladzijden. Je kan deze eigenlijk niet afzonderlijk lezen dus het is eigenlijk één groot verhaal maar dan opgesplitst in zes boeken. Vandaag vertel ik je hier alles over en of ik ze de moeite waard vind. Benieuwd? Lees dan zeker verder!Ik kocht ooit eerst de eerste drie boeken van deze reeks in een 2+1 gratis actie maar al snel had ik door dat ik ze hoe dan ook alle zes wel wou hebben. Ik hou van boekenreeksen en las al eerder trilogieën zoals The Hunger Games, Divergent en The Maze Runner. Ik lees altijd wel in het Nederlands maar de titels zijn zo het beste bekend. Deze reeks bevindt zich in hetzelfde genre: een mix tussen actie en fantasy. Ik begon hier volgens mij in maart in en las het laatste boek nu in oktober uit op vakantie. De boeken hebben elks een eigen kleur en ook de bladzijden zelf hebben deze kleur, wat ik een super tof detail vind. Als het goed is, kan je deze boeken voor zo’n €12.50 per stuk kopen.“Tijdens een doodgewone schooldag ziet de veertienjarige Sam tot zijn verbijstering zijn leraar pal voor zijn ogen verdwijnen. Zomaar ineens weg! Algauw blijkt dat iedereen ouder dan vijftien jaar op hetzelfde moment is verdwenen. Bovendien is er een ondoordringbare barrière rond de stad opgetrokken, waardoor er geen contact meer mogelijk is met de buitenwereld. Er breekt een enorme chaos uit. Net buiten de stad neemt Caine de leiding over zijn internaat en daarna ook over het stadje. Eerst weet hij enige orde te scheppen, maar gaandeweg voert hij met een aantal volgelingen een waar schrikbewind. Hoewel Sam helemaal geen leidende rol wil, besluit hij ten slotte toch dat hij de kwaadaardige Caine moet tegenhouden. Maar intussen komt de dag dat hij zelf vijftien jaar zal worden steeds dichterbij.”

De korte inhoud van het eerste boek maakte mij meteen nieuwsgierig. Hoezo kan ineens iedereen ouder dan vijftien verdwijnen? En hoe gaan deze kinderen het redden in hun eigen wereld? Wat gaat er gebeuren wanneer iemand vijftien wordt? Je komt bepaalde zaken al vrij snel te weten en dat is fijn. Vanaf het begin zat ik helemaal in het boek omdat het zo vlot wegleest. Het eerste boek wist me genoeg te boeien om de reeks helemaal te willen lezen.“Het is nu drie maanden geleden dat alle volwassenen en jongeren ouder dan vijftien jaar spoorloos verdwenen zijn. Het eten in de koepel begint op te raken en de honger knaagt, waardoor de kinderen in Perdido Beach zichzelf niet meer in de hand hebben. Sam heeft er genoeg van dat hij wordt beschouwd als de leider in de FAKZ. De kinderen verwachten dat hij voor alle problemen een oplossing heeft, maar hij kan de verantwoordelijkheid nog nauwelijks aan. Intussen wordt de geheimzinnige Duisternis steeds sterker. Dit ontaardt in een bloedstollende strijd, waarbij Sam op het allerlaatste moment hulp krijgt uit onverwachte hoek...”

Boek twee is het langst van alle zes met zijn +500 pagina’s. Dit boek was echt wel aan de lange kant. Ondanks het feit dat het verhaal me wel nieuwsgierig maakte naar meer, zat er minder vaart in dit boek. De boeken zijn zogezegd te lezen vanaf 14 jaar maar ik vind dat ze ook jongvolwassenen zeker kunnen boeien. Mocht je fan zijn van zulke reeksen, zal je deze boeken ook wel goed vinden!“Het is ondertussen vier maanden geleden dat alle volwassenen en kinderen van vijftien jaar en ouder verdwenen zijn. Het leven in de FAKZ wordt steeds harder en grimmiger. De kinderen hebben een stadsraad opgericht, maar Sam baalt er behoorlijk van dat hij nu iedere beslissing aan hen moet voorleggen. Hij vertelt hen dan ook niets over Orsay, die beweert dat ze dromen kan opvangen van de volwassenen aan de andere kant van de muur. Veel kinderen geloven haar, maar wie zegt dat haar visioenen kloppen? Ook zwijgt Sam over andere vreemde dingen die gebeuren. Al snel ontstaan er allerlei geruchten. Wie spreekt nu eigenlijk de waarheid? Als Sam en Astrid ruzie krijgen, weten de kinderen al helemaal niet meer wie ze kunnen vertrouwen. Het wordt te veel voor Sam. Hij rent weg, juist als de Mensenclub de stad in brand zet. In de chaos die ontstaat, verliest ook de intelligente Astrid de controle. Wat moet er worden van de kinderen in de FAKZ als zelfs de twee sterkste personen het niet meer zien zitten.”

Dit boek vond ik denk ik het minste uit de reeks. Er kwamen een aantal nieuwe personages die het verhaal even verwarrend maakte. Ik had hierbij even een dipje en dacht op een bepaald punt ‘moet ik hier echt NOG drie boeken van gaan lezen?’. Gelukkig ging dit gevoel snel over omdat mijn nieuwsgierigheid toch nog steeds geprikkeld werd. “Perdido Beach is al maandenlang afgesloten van de buitenwereld door een ondoordringbare muur. Alle volwassenen zijn verdwenen en de overgebleven kinderen zijn op zichzelf aangewezen. Als er een tekort aan drinkwater dreigt, gaat Sam op zoek naar water. Ondertussen breekt er een angstaanjagende griep uit en er duiken dodelijke insecten op. Dan stuurt de Duisternis nog een plaag: een leger van reusachtige kakkerlakken onder leiding van de duivelse Drake, met het doel iedereen in Perdido Beach uit te roeien. Langzamerhand wordt het iedereen duidelijk dat maar een persoon de plaag kan stoppen: kleine Pete, het autistische broertje van Astrid, maar hij is doodziek. Als het insectenleger steeds dichterbij komt, staat Astrid voor een onmogelijke keuze.”

Dit boek bracht de spanning zeker terug in het verhaal. Voor mij was dit zeker een moment waarop ik besefte dat ik wel graag de hele reeks wou lezen. Het is interessant te zien hoe een gemeenschap die enkel bestaat uit kinderen tot stand komt. Hier krijg je een perfect inzicht van verschillende persoonlijkheden en zie je hoe mensen hun rol in de samenleving uitspelen. “De kinderen in Perdido Beach hebben het leven in de plotseling ontstane koepel tot nu toe overleefd, ondanks de honger en alle andere ontberingen. En dat terwijl de Duisternis langzaam probeert binnen te sluipen in de geïmproviseerde wereld waarin de kinderen leven. De vijand heeft zijn ergste verschijningsvorm ooit aangenomen: angst. Het leven in de FAKZ wordt totaal ontwricht wanneer de Duisternis letterlijk de macht grijpt: de koepel waarin de kinderen van de FAKZ leven, wordt in totale duisternis gehuld. Hoe moeten ze met deze nieuwe tegenslag omgaan? Hun overlevingsdrang is in deze donkere tijden groter dan ooit. Maar kunnen ze ook echt weerstand bieden tegen de Duisternis of betekent dit het einde van de FAKZ?”

Dit boek was eigenlijk een keerpunt voor de kinderen in de FAKZ. Het leek of de chaos zijn hoogtepunt bereikte en toch moesten ze verder zien te overleven. Bij dit soort boeken weet je gewoon dat een aantal personages het tot het einde gaan uitzingen maar toch zitten er enkele plot twists in die je niet helemaal ziet aankomen. Na vijf van deze boeken ben je echt gehecht aan bepaalde personages!
“De koepel die de FAKZ al maandenlang van de buitenwereld afsluit, lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. De kinderen van Perdido Beach kunnen de buitenwereld zien, en de buitenwereld ziet hen. Niemand weet wat er precies aan de hand is, maar iedere beweging binnen de koepel wordt geregistreerd door tv-camera's. Intussen proberen Sam en zijn mede-overlevenden nog altijd te ontkomen aan de brute moordlust en manipulaties van de Duisternis. Kunnen zij de FAKZ ten einde brengen en de Duisternis verslaan? Hoop op een goede afloop lijkt dichterbij dan ooit, maar of dit terecht is...?”

De grote finale van deze boeken is echt de moeite waard! Voor mij was dit eigenlijk misschien wel het beste boek. Het geeft tussendoor een kijk in de buitenwereld en aan het einde wordt er genoeg aandacht besteedt aan de nasleep van deze gebeurtenissen. Ik vond het plot goed bedacht en de uitwerking van de personages geweldig! Dit laatste boek heb ik op een dikke week uitgelezen. Het is super spannend en je wil echt de ontknoping weten! Ik begon echt te houden van bepaalde personages en vond het dan ook jammer dat sommigen het einde niet gehaald hebben!

Achteraf gezien vind ik dit echt een geweldige reeks! Zoals ik al zei denk ik dat iedereen die fan is van reeksen zoals The Hunger Games, Divergent en/of The Maze Runner deze boeken ook wel weet te appreciëren. Ondanks het feit dat ze young adult zijn, is er niks kinderachtig aan deze boeken aan. Verschillende thema’s komen aan bod en ik zat echt midden in het verhaal. Als reeks zou ik deze boeken zeker een 8.5/10 willen geven omdat het niet evident is om de aandacht van je lezer zolang vast te houden! Ik vond het echt jammer dat het gedaan was omdat ik de personages nu al een beetje mis. Ik hoop oprecht dat hiervan een filmreeks of een serie gemaakt wordt!

Lezen jullie veel boeken? En hadden jullie al eens gehoord over deze reeks? Lijkt het is voor jou of slaag je deze liever over? Laat het me zeker weten in een reactie!

Liefs,


Julie x

2 opmerkingen:

  1. Ik ben zelf ook van plan om deze versies met de gekleurde pagina's te bestellen, waar heb je ze gekocht?

    BeantwoordenVerwijderen