dinsdag 18 juli 2017

Citytrippin' | Wroclaw


Elk jaar ga ik meermaals naar Polen, zo ook in de zomervakantie. Dit jaar leek het alsof dit in het water zou vallen doordat papa een tijdje geleden geopereerd is en dus niet met de auto kon rijden. Dankzij enkele geweldige vrienden van mama konden we toch gaan. In plaats van gewoon een weekje bij mijn grootmoeder te verblijven, plakten we er nog een aantal steden bij. Ondanks dat ik Pools bloed heb, was ik nog nooit in Wroclaw geweest. Vandaar dat het mij ook leuk leek om toch even te delen wat ik van deze stad in Zuid-Polen vond. Hou wel in gedachten dat we er maar twee nachten verbleven en doordat we nog verder doorreden we eigenlijk maar een volledige dag daar geweest zijn. Oh ja, en papa was nog niet geweldig mobiel, dus enorme afstanden wandelen was ook moeilijker.

To stay
Eerst en vooral toch eventjes vermelden in welk hotel we verbleven. Omdat we het redelijk goedkoop wilden houden, maar niet eerst nog vele kilometers wilden wandelen, kozen we voor Ibis Wroclaw centrum. Wanneer je effectief naar het hart van de stad wilde, moest je nog wel anderhalve kilometer wandelen, maar dit was goed doenbaar doordat er onderweg al vanalles te zien was. 

Het hotel was in hetzelfde gebouw als het Novotel (zelfde groep als Ibis) en zeker langs binnen voelde het zeer modern en nieuw aan, met een retrotintje. De kamer was ruim en de badkamer proper en modern. Daarnaast was ook de bar/het restaurant dat bij Novotel hoorde erg leuk ingericht. Voor in Polen waren de prijzen in de bar en het restaurant relatief hoog (zeker wat drinken betreft), maar dan weer redelijk vergelijkbaar met wat je er bij ons voor betaalt. 

Nu het toch over eten gaat, moet ik toegeven dat we daarover in het hotel niet te klagen hadden. Het avondeten (niet bij de prijs inbegrepen) was lekker en ook het ontbijt was dik in orde. Niet super uitgebreid, maar er was alles wat je nodig had. De eetzaal was redelijk klein, maar het was er telkens zeer rustig en je kon dus gewoon genieten van een goed begin van de dag. 

Als ik ooit terugga naar Wroclaw, kies ik zeker weer voor Ibis. (Of Novotel, if I'm feeling fancy)


To do
Doordat we nog nooit in Wroclaw geweest waren, wisten we ook niet wat er allemaal te zien viel. Je kunt dan wel zelf met een kaart of een app aan de slag en gaan zoeken, maar wat zeker leuk was, waren de city tours. Dan reed je met een groot golfkarretje door de stad en voor €12.5 per persoon was je enkele uren zoet. Je komt voorbij heel wat bezienswaardigheden en op bepaalde punten krijg je de kans om even uit te stappen en te gaan kijken. Dit is vooral erg leuk om te doen aan het begin van je citytrip. Zo heb je een goed zicht over wat er allemaal te zien is en waar je daarvoor moet zijn. 

Onze gids was een student en die deed het ook enorm goed. Hele vriendelijke kerel. Wel was het zo dat ze oorspronkelijk dachten dat we Duitsers waren en daardoor hem gekozen hebben als chauffeur. Niet dat zijn Engels slecht was, maar je merkte dat hij er moeite mee had. Zelf zijn we nadien niet meer terug gegaan naar bepaalde plekken, maar de dierentuin zag er enorm leuk uit en ook enkele musea spraken me wel aan. Dit zijn dingen die ik zelf meeneem in gedachten voor als ik er ooit nog eens terugkom. 

Wat, ondanks de seksshops ertussen, ook erg gezellig zijn, zijn de restaurantjes die ondergebracht zijn in de spoorovergang/oude stationsgebouwen. Hier hebben we snel iets kleins gegeten en wat gedronken. Het is uiteraard geen driesterrenmenu en je moet er wat geluk mee hebben, maar ik vind het er wel gezellig. 

Leuke extra
Doorheen heel Wroclaw zul je kleine beeldjes van kabouters zien staan. De eerste die wij vonden, was aan ons hotel. Deze kaboutertjes zijn gemaakt ter ere van de ludieke/artistieke verzetsbeweging Oranje Alternatief. Het eerste beeldje werd geplaatst in 2001 en volgens onze gids zouden er nu al een kleine 400 te vinden zijn doorheen heel Wroclaw. Erg leuk om er foto's van te maken aangezien ze (toch zo goed als) allemaal verschillend zijn. Die aan het hotel had namelijk een trolley vast. 

Persoonlijk vond ik Wroclaw dus een hele leuke en gezellige stad. Stiekem ben ik al aan het denken om volgend jaar nog eens een stedentrip hiernaartoe te doen. Liefst dan wel met Toon zodat hij Polen ook eens te zien krijgt. Het extra leuke gaat dan natuurlijk zijn dat ik ook heel veel dingen nog niet in detail gezien heb en dat ik de stad zo nog altijd wel ga blijven ontdekken. 

Liefs
Veronique 


3 opmerkingen: