dinsdag 4 april 2017

3 vooroordelen over leerkrachten (én waarom ze niet waar zijn)


Leerkrachten en het onderwijs zijn veelbesproken thema's op Facebook en iedereen heeft er zo wel zijn mening over. Aan de ene kant heb je de mensen die vinden dat het het beste beroep is omdat je veel vakantie hebt, langs de andere kant heb je de leerkrachten zelf en de mensen die een aantal leerkrachten goed kennen. Zij beseffen dan dat het meer is dan enkel het lesgeven op zich. Zelf ben ik leerkracht en stilaan enkele vooroordelen ook meer dan beu (of heb ik aan de lijve mogen ondervinden dat ze niet waar zijn). 

1. Een leerkracht werkt maar een goede twintig uur per week (maal vijftig minuten want een uur in't onderwijs is geen volledig uur hé!) 
Vele mensen vergeten helaas dat een lesuur ook voorbereid moet worden. Ik heb het al wel een aantal keren geprobeerd hoor, niet goed voorbereid mijn les gaan geven, maar dat loopt nu eenmaal wat stroever. Daarnaast verbeteren die toetsen zichzelf ook nog steeds niet en het is me nog niet gelukt om Toon te overtuigen dit altijd voor mij te doen. ;) Maar dat hoort er nu eenmaal bij. Waar ik persoonlijk meer moeite mee heb, is het 's middags aan de poort staan. 20 minuten sta je daar te koekeloeren en tijdens de laatste tien minuten komt toch pas iedereen binnen. 

2. Een leerkracht geeft graag onvoldoendes
Toen ik zelf nog op school zat, geloofde ik dit echt. Ik dacht oprecht dat wanneer een leerkracht mij een onvoldoende gaf, dat die persoon dan met een glas wijn al gniffelend die punten gegeven had. Nu ik zelf die punten geef, voelt het soms eerder als een mislukking voor mezelf dan voor die leerling. Heb ik gefaald waardoor deze leerling geen goede punten behaald heeft? Heb ik het niet goed uitgelegd of heb ik op een vraag misschien niet geantwoord? Soms is het oprecht erg om een leerling een onvoldoende te geven wanneer je weet dat hij zijn best heeft gedaan... 

3. Leerkrachten zijn vakidioten. 
Als leerling dacht ik dit zelf ook, dat de leerkracht van een bepaald vak ook echt alles over dat vak wist, maar misschien niet zoveel over andere dingen. Nu, ik ben geen wandelend Engels woordenboek en dat weten mijn leerlingen ook. Ik ben meer dan enkel de vakken die ik geef. Zo heb ik nog een leven naast school en dat lijken ze soms nog steeds te vergeten. 

Ik wil absoluut niet verbitterd overkomen en eigenlijk mogen de mensen denken wat ze willen. Ik doe mijn job gewoon enorm graag. Ondanks het feit dat ik soms erg moe thuis kom, merk ik des te harder de voldoening. Ik heb soms namelijk best wel last van hoofdpijn, maar nooit tijdens het lesgeven heb ik gemerkt. Dit wil toch ook al best wat zeggen. ;) Mijn leerlingen zijn soms etters, maar ik zou ze voor geen geld van de wereld willen inruilen op dit moment. 

Liefs
Veronique 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten