maandag 24 oktober 2016

5 sollicitatietips


Ik zal eerst even een kleine disclaimer vermelden: ik ben geen enorme krak in sollicitatiegesprekken, of toch niet krak genoeg aangezien ik nog geen werk heb, maar ik heb wel gemerkt dat bepaalde dingen belangrijk zijn. De eerste twee gesprekken die ik gehad heb, waren verschrikkelijk. Ik was op van de zenuwen en waarschijnlijk was dat overduidelijk merkbaar. Sindsdien heb ik enkele dingen bewust wel en bewust niet meer gedaan en dat heeft, naar mijn gevoel wel geholpen. Zo heb ik, ondanks dat er een andere kandidaat boven mij verkozen was, toch een mooi compliment mogen ontvangen na een sollicitatiegesprek. 


1. Kledij 
Het is uiteraard belangrijk om je netjes en gepast te kleden voor een sollicitatiegesprek, maar ik heb wel gemerkt dat je hierin niet hoeft te overdrijven. Het is veel belangrijker om je goed te voelen in wat je aanhebt. Wanneer je kleren ongemakkelijk zitten, ga je je ook ongemakkelijker gedragen of onzekerder overkomen. Wanneer jij normaal gewoon kiest voor een een shirt en een jeans, kijk dan naar een net shirt of blouse met een donkere jeans. Heel wat werkgevers gaan hier zeker niet over vallen. 

2. Relativeer
Soms wil je een job belachelijk graag en dat kan positief zijn want dan laat je het door je enthousiasme misschien wel zien. Langs de andere kant, kan dit ook een negatief effect hebben. Als je iets te graag wil, zal je het waarschijnlijk ook qua waarde overschatten en een stuk zenuwachtiger worden. Vanaf het moment dat ik iets had van: "Het zou fijn zijn mocht ik deze job hebben, maar als het niet zo is, ga ik er niet van dood en komt er wel een nieuwe kans." had ik altijd de indruk dat mijn gesprekken veel beter gingen. Ik was een stuk minder zenuwachtig en leek sterker in mijn schoenen te staan. Het was namelijk niet meer van: "Ik heb jullie nodig" maar "Ik ga vertellen waarom jullie mij nodig hebben." 3. Make-up
Dit is iets heel persoonlijks. Wanneer je gewoon bent om make-up te dragen, zou ik wel aanraden om voor een sollicitatiegesprek niet te overdrijven. Zorg ervoor dat je nog op je gemak bent, maar dat je toekomstige werkgever geen verkeerde dingen gaat denken. Ik beperk mij meestal tot mascara, wat oogpotlood en als het nodig is, concealer. Dus wat het meest belangrijkste is op dit vlak is dat je er verzorgd uit ziet. Of dit nu met of zonder make-up is. 4. Voorbereiding
Het is belangrijk om te weten wat de plaats waar je solliciteert net inhoudt. Of dit nu een bedrijf of zoals in mijn geval een school is, bekijk zeker even hun website met hun visie en dergelijke. Zo kun je wel eens bekijken wat je zeker moet vermelden tijdens het gesprek. Wat ik je wel afraad, is om teveel naar modelantwoorden te zoeken of er al op voorhand op te stellen. Werkgevers hebben het vaak door dat je dan niet uit jezelf op dat moment spreekt, maar dat je eerder iets afratelt. 

5. Geef niet op
De eerste paar keren dat ik afgewezen ben, zat ik in zak en as. Ik had zo uitgekeken naar die job, zo mijn best gedaan, maar ik was toch niet goed genoeg. Er was altijd wel iemand met meer ervaring, iemand die het tijdens het gesprek misschien beter kon uitleggen. Gewoon iemand beter dus. Ik heb hier een tijdje van wakker gelegen, om eerlijk te zijn. Na een tijdje begon ik te beseffen dat het niet mijn schuld is dat ik geen ervaring heb, het is ook niet mijn schuld dat ik nog maar 23 ben. Uiteindelijk vind ik wel iets en komt het allemaal wel goed. Nu is het gewoon even doorbijten en hopen op het beste. 


Liefs
Veronique 

1 opmerking:

  1. Goede tips!
    Ikzelf hoef geen solicitatie gesprekken te doen, maar toch hele goede tips waar ik mij kan voorstellen dat dit het beste werkt! Als ik dan wel ooit een solicitatie gesprek moet doen zal ik aan deze tips denken!

    BeantwoordenVerwijderen