zondag 24 juli 2016

Julie | Suncare Tips

http://www.verodoesthis.be/2016/07/julie-suncare-tips.html


De zon is in het land en we zullen het geweten hebben. Normaal had dit artikel al iets eerder online moeten komen, maar omwille van het slechte weer heb ik het telkens opgeschoven. Nu de zon de voorbije dagen al wel erg goed zijn best gedaan heeft wou ik jullie toch nog enkele tips over de zon meegeven en hoe er veilig mee om te springen. Ikzelf hou absoluut niet van dit weer en wil dus mijn huid goed beschermen. Hopelijk heb je iets aan mijn tips.1. Bereken je zonkapitaal.
Vooraleer je gaat baden in de zon, is het misschien wel fijn om je zonkapitaal te berekenen. Er zijn drie soorten ultraviolette straling: UVA, UVB en UVC. UV A dringt tot vrij diep in de huid door, verandert het pigment en zorgt zo voor dat mooie bruine kleurtje. Dit wordt ook wel UV Aging stralen genoemd. Deze zorgen dus ook voor huidveroudering. Als je huid verbrandt, komt dat met name door UVB. UVB beschadigt het DNA van je huid en kan huidveroudering, pigmentvlekken en huidkanker veroorzaken. UVC wordt door de dampkring tegengehouden en komt dus nooit in de buurt van je huid.

Een SPF kan bepalen hoeveel zonkapitaal je voor één dag kan opbouwen. Een slim trucje is om te kijken hoelang jij in de voorjaarszon kan zitten zonder te verbranden. Stel dat deze tijd 10 minuten is, dan is dat jouw zelfbeschermingstijd. Deze doe je maal je factor. Smeer je SPF 20 kom je op 200. Dit zijn het aantal minuten dat je per dag in de zon mag. Heel belangrijk is dat je eender welke factor sowieso om het anderhalf uur à twee uur opnieuw moet smeren om volledig beschermd te zijn. Je factor beslist dus vooral hoeveel tijd je maximaal in de zon mag, niet om de hoeveel tijd je hem opnieuw aan moet brengen. Smeer je SPF 50 kom je op een tijd van 500, wat neer komt op 8 uur zonnen per dag, mits je natuurlijk regelmatig opnieuw jezelf insmeert.

2. Bescherm ook bij bewolking.
Ook al is het bewolkt, de uv-stralen bereiken nog steeds het aardoppervlak. ’s Morgens zonnecrème smeren komt dus altijd van pas, het hele jaar door. Natuurlijk zijn er in de zomer sterkere stralen en heb je meer bescherming nodig. Make-up met beschermingsfactor is lang zo efficiënt niet als een echte zonnebrandcrème. De concentratie aan SPF is hierin veel minder en om hetzelfde effect te bereiken zou je tot vijftien keer meer make-up moeten aanbrengen dan je normaal doet. Zeker als je op vakantie bent is dit een nuttige tip. Smeer gewoon altijd je zonnecrème voor een optimale bescherming.
3. Bescherm je gezicht apart.
Bij Rituals heb je een apart zonnecrème voor het gezicht en voor het lichaam. Vaak stellen mensen de vraag waarom dit nodig is. Nochtans vindt wel iedereen het logisch om een aparte bodycrème en een aparte dagcrème te smeren. Dit is bij zonnebescherming niet anders. Je gezicht heeft een andere verzorging nodig en vaak is het hier dan ook bij aangeraden om een hogere factor voor je gezicht te gebruiken. Voordeel is dat deze crèmes vaak ook volwaardige dagcrèmes zijn, waardoor je niet veel hoeft aan te passen in je routine. Maak er een gewoonte van om ook in eigen land iedere dag je gezicht te beschermen voor de zon, en al helemaal met dit warme weer.

4. Check de datum!
Bij elk product uit de cosmetica is het belangrijk om te kijken naar de vervaldatum, toch is dit bij zonneproducten nog een tikje belangrijker. Wanneer jij vindt dat jouw bodycrème na een jaar nog wel lekker ruikt, kan dit perfect. Bij zonnecrème neemt de bescherming af in factor. Meestal is een product houdbaar tot één jaar na openen. Nadien gaat de hoogte van de factor halveren, waardoor je nog maar voor de helft zo goed beschermd bent. Koop dus ieder jaar opnieuw een fles voor je op vakantie vertrekt. Bovendien adviseren ze één verpakking, per persoon, per week als je op vakantie gaat.

Heb je toch nog oude verpakkingen liggen en vind je het zonde deze zo maar weg te gooien? Gebruik deze dan nog als bodylotion, als je de geur ten minste aangenaam vindt! 
5. Zoek verkoeling.
Niet alleen een frisse duik in het water kan voor verkoeling zorgen, ook jouw fles aftersun milk hoort die werking te hebben. Het is belangrijk om te kiezen voor een goede aftersun in plaats van gewoon wat hydraterende bodycrème te smeren. Aftersun bevat ook hydraterende werkstoffen maar zorgen ook vooral dat de hitte uit je lijf gehaald wordt. Bovendien heeft het ook een kalmerend effect op de gevoelige huid die je gekregen hebt door de zon. Tip voor een extra verfrissend resultaat is om jouw fles in de koelkast te bewaren!

Dit waren mijn vijf belangrijkste suncare tips! Ik ben benieuwd of jij er nog meer hebt? Laat het me zeker weten in de comments.

Liefs,


Julie x

6 opmerkingen:

 1. Hopen dat iedereen zich eraan houdt! Ik zie soms kleine kindjes in de volle zon met al vuurrode schoudertjes...zo zielig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kom dagelijks mensen tegen die niet veel belang hechten aan een goeie bescherming... :-)

   Verwijderen
 2. Ik draag quasi elke dag zonnebescherming! Minstens SPF30 eigenlijk.. Of ben ik nu gek?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, je bent een van de uitzonderingen die het goed doet! ;-)

   Verwijderen