donderdag 10 maart 2016

Tips om productiever te werken

Bron: /www.pexels.com

Productief zijn kan bij mij enkele kanten uitgaan. Oftewel ben ik absoluut niet productief en doe ik een hele dag niets, oftewel denk ik dat ik enorm productief ben geweest maar valt dat uiteindelijk erg hard tegen als ik achteraf bekijk wat ik dan effectief gedaan heb, oftewel ben ik ook daadwerkelijk enorm productief. Ik ben eens beginnen nadenken waar dit dan vanaf hangt en mijn bevindingen deel ik dan ook maar al te graag met jullie. Vandaag dus de tips die voor mij werken als ik nog eens een echte productieve dag wil. 

1. Maak plaats aan je bureau wanneer je daar wilt werken. 
Ik merk aan mezelf dat ik nog altijd het beste kan werken als ik daadwerkelijk recht zit aan een bureau of tafel. Aangezien ik vaak nogal veel spullen nodig heb wanneer ik voor school aan het werken ben, heb ik ook best wel wat plaats nodig. Indien ik deze plaats dan niet heb, durf ik wel eens op mijn bed te willen werken met alle gevolgen van dien... 

2. Zoek voor jezelf de plaats waar je je op dat moment het beste kunt concentreren.
Soms hangt er bij ons thuis een gezellige drukte die best wel leuk is als je niks te doen hebt, maar als je echt wilt werken, is dit natuurlijk niet zo handig. Dan probeer ik, indien het haalbaar is, op school te gaan werken. Al zit ik daar dan maar gewoon in m'n eentje in de cafetaria, dit werkt vaak beter dan thuis te zitten waar iedereen tegen mij begint te praten. Ik ben dan natuurlijk wel zo slim van mij ergens in een hoekje te zetten en dan probeer ik ook gewoon niet op te vallen, anders zouden er nog regelmatig mensen tegen mij beginnen praten en laat dat dan net niét zijn wat ik op dat moment wil. 


Bron: pixabay.com

3. To do lijstjes voor een week
Ik merk zelf dat ik wanneer ik lijstjes voor één dag maak dat het vaak niet af geraakt en dat dit me net nog harder frustreert. Daarom heb ik ervoor gekozen om voortaan to do lijstjes voor enkele dagen te maken. Ik zet dan gewoon de dingen die het meeste prioriteit hebben vanboven (eventueel met de deadline erbij) zodat ik perfect weet wat ik die dagen nog allemaal moet doen en wat op dat moment het belangrijkste is. 


Bron: Pixabay.com

4. Post it's 
Wanneer ik echt in een hele drukke periode zit, werken die lijstjes voor mij dan weer voor geen meter. Dan heb ik vaak vijf verschillende lijstjes en raak ik het overzicht helemaal kwijt. Wat voor mij dan wel goed werkt, is om op één post it één taak te schrijven die ik nog moet doen. Op mijn muur boven mijn bureau hangt nu standaard een blad met "To do" en een blad met "Done" op. Ik plak dan alle taken eerst natuurlijk onder "To do" en vanaf dat iets klaar is, hang ik het onder "Done". Je kunt niet geloven hoe gemotiveerd je dan raakt om zoveel mogelijk post it's onder "Done" te krijgen. Je ziet trouwens ook meteen hoeveel je nog moet doen en wat je allemaal al gedaan hebt. 

5. Gun jezelf ook echte rustmomenten. 
Ik merk dat als ik een lange tijd aan het werken geweest ben, ik na een tijd een stuk trager begin te werken en bijvoorbeeld TV kijken combineer met taken maken. Je geniet dan niet van de ontspannende activiteit, maar je productiviteit ligt op dat moment ook absoluut niet hoog. Daarom dat ik voor mezelf vaak beslis dat als ik tot op een bepaald punt geraak, ik pauze mag nemen en iets leuks mag doen. Daardoor ga je nog even stevig doorwerken en na je pauze kun je er dan opnieuw invliegen. Let wel op dat je niet ineens uren pauze neemt als je je dit niet kunt veroorloven anders ga je net zoals ik regelmatig tot diep in de nacht nog werk hebben... 

6. Vind iemand die je motiveert waarmee je kan samenwerken. 
Je kent het allemaal wel. Je beslist om met een aantal vriendinnen samen taken te maken en na een kwartier merk je al dat hier niks van in huis gaat komen. Jullie zijn continu over alles en niets aan het babbelen. Gezellig is dat wel maar productief... Zoek daarom iemand waarmee je rustig in stilte kunt werken maar die jou wel motiveert om verder te doen als het even niet mee zit. Ik heb zelf al gemerkt dat mijn vriend en ik dat samen erg goed kunnen maar ook met mijn zus lukt dit prima! 

Hopelijk hebben jullie iets aan mijn tips! Ik ben natuurlijk geen expert en ook niet altijd even productief maar de laatste tijd probeer ik echt wel mijn best te doen. De tip die voor mij het beste werkt? Die met de post it's! 

Liefs
Veronique 

1 opmerking: