donderdag 7 januari 2016

Kijk gerust maar blijf van m'n lijf.

Bron: De Standaard 
Dit is niet het soort artikel dat je van me gewoon bent, maar ik ben woedend. Laaiend, gewoon helemaal over de rooie. Jullie zullen allemaal wel gehoord hebben van de aanrandingen tijdens Oudejaarsnacht in Keulen waar heel wat dronken jonge mannen in groepjes plotseling besloten om jonge vrouwen aan te randen. De politie was ondertussen druk bezig om het andere deel van hun groep die met vuurwerk aan het spelen was onder controle te houden. Tegenover hen dus geen verwijten, je kunt niet overal tegelijk zijn. Waar ik dit artikel dan wel aan wil wijden, is de vraag wat die mannen het recht geeft om vrouwen aan te raken, te vernederen en te gebruiken. Op internet lees je soms pijnlijke dingen rond dit thema: "Draag dan fatsoenlijke kleren", "Loop dan niet alleen over straat", "Daag niet uit"... Zo kan ik helaas nog wel eventjes doorgaan. Hetgeen wat ik hieruit afleid, is dat het de schuld van die vrouwen is dat het hen overkomen is. Ze hadden maar een dikke trui, lange jeans en bij voorkeur nog een kuisheidsgordel moeten dragen, dan hadden ze dat probleem niet. 

Die redenering zorgt ervoor dat ik hier met momenten even pauzeer en tot tien tel voor ik hier dingen ga neertypen waar ik eventueel later nog spijt van ga krijgen. Het gaat mij dus ook absoluut niet over het feit dat het "vreemdelingen" zijn want dat doet er eventjes niet toe. Het gaat er mij over dat een man (of meerdere) zich het recht toewijzen om aan vrouwen hun lijf te zitten zonder hun expliciete toestemming. Wat hun reden ook moge zijn: cultuurverschil, dronken, misverstand... Interesseert me allemaal niet. Nee is nee. Of dit nu bij een wildvreemde is of binnen een relatie. 

In principe zouden wij vrouwen net zoals mannen het recht moeten hebben om midden in de nacht alleen over straat te lopen zonder ons onveilig te voelen. We zouden voor onze kleerkast moeten kunnen staan en ons niet hoeven af te vragen of we in een bepaalde outfit niet te hard provoceren of de verkeerde aandacht aantrekken. Het enige waar we ons iets van aan zouden moeten trekken is het feit of we het zelf mooi vinden en ons er goed in voelen. Maar nee, helaas. Een te kort rokje of decolleté wordt al gauw als uitdagen of hoerig gezien. Hoewel ik van mening bent dat hoerig iets is voor mensen die geld vragen in ruil voor seks, kan ook aan mij liggen. 

Waar ik nog niet goed tegen kan, is de reactie van de burgemeester van Keulen (een vrouw überhaupt!) die als maatregel voor carnaval wilde invoeren dat vrouwen maar op een armlengte afstand van vreemde mannen moesten blijven en dat ze zich best laten vergezellen door een groep mannelijke vrienden die ze vertrouwen. Dat laatste kan nog wel door de beugel maar dat vrouwen ineens gevraagd worden om afstand te houden vind ik absurd. Alsof zij de daders zijn in plaats van de slachtoffers. Alsof die mannen zich er iets van gaan aantrekken dat een vrouw afstand houdt, hij kan toch ook dichterbij komen? Het verbaast me vooral dat deze uitspraken van een vrouw komen. Beseft ze zelf niet hoe vrouwen op die manier weer dubbel gestraft worden voor iets waar ze geen schuld voor treffen? Niet moeilijk dat vrouwen die aangerand of verkracht worden vaak met een schuldgevoel rondlopen. 

Ik denk dat mijn mening ondertussen wel duidelijk is. In mijn ogen zou ik perfect in ondergoed over straat moeten kunnen lopen zonder het risico te lopen dat mensen zonder toestemming aan mijn lijf gaan zitten. Het mag geen verschil maken wat een vrouw aanheeft, trui of korte rok, ze mogen gerust naar me kijken want anders was ik wel binnen gebleven maar om aan mijn lijf te mogen komen, zijn er andere voorwaarden en regels. 

Liefs
Veronique

1 opmerking:

  1. Ik heb precies hetzelfde. Op de middelbare school ben ik aangerand door iemand die ik kende en die persoon heeft er geen straf voor gehad omdat hij geestelijk niet goed was. Als vrouw zit je achteraf met geestelijke problemen die je zelf moet oplossen zonder dat je steun krijgt van autoriteit. Die Keulse burgemeester heeft een steekje los na de steekpartij van vorig jaar.

    BeantwoordenVerwijderen