woensdag 20 januari 2016

Julie | 6x (Beauty) Blogger Termen

http://www.verodoesthis.be/2016/01/julie-6x-beauty-blogger-termen.html

Als blogger gebruiken we al snel een eigen jargon, die sluipt vaak onbewust in onze taal. Ik besef het vaak niet, tot ik iemand raar zie opkijken bij het uitspreken van een bepaald woord. Zo zijn er enkele dingen die Nick eerst niet zo goed begreep. Hij schreef hier al eens over in het artikel ‘10x Samenwonen met een blogger’. Hierin gaf hij al aan dat ‘de Mac winkel’ voor hem betekend dat we naar Apple producten gaan kijken, terwijl het voor mij wil zeggen dat we gaan make-up shoppen. Ook gebruiken bloggers, en dan zeker beautybloggers, hun eigen termen. Ik weet dat al veel anderen hierover eens een artikel hebben geschreven. Dus ik ga proberen om het eens vanuit de niet-bloggende medemens te bekijken. Benieuwd? Lees dan zeker verder!1. Chips
 (bron foto)Wij beauty bloggers hebben het vaak over chips, dit zijn dat niet die lekkere zakjes met chips om in je mond te steken en zelfs geen computerchips. Nee, wij hebben het over het vervelende moment dat een stukje van je nagellak begint af te bladeren of te schilferen. Er is dan als het waren een ‘chip’ uit je nagel en vaak kan je dan ook lezen dat ‘deze nagellak al na 2 dagen chips heeft’. Voor de rest van de wereldbevolking heeft chips dus wel degelijk een andere betekenis. Je weet ook dat je een beauty liefhebber bent als je bij het lezen van het woord ‘polish’ meteen aan ‘nails polish’ aka nagellak denkt, en niet aan de Poolse taal.

2. Pan Raken


(bron foto)Toen ik onlangs een artikel plaatste met als titel ‘Producten Waar Ik Pan Geraakt Heb’, waren er enkele mensen die uit nieuwsgierigheid gingen doorklikken. Het beeld roept iemand op die geraakt wordt door of met een pan. Terwijl ik het gewoon heb over de producten waarbij ik de bodem heb geraakt. Wanneer je de ‘pan’ waar een poeder in zit ziet zitten, heb je dus pan geraakt. Eigenlijk best wel grappig als je er over nadenkt dat dit voor niet-bloggers wel een heel ander beeld oproept!
 
3. Contouren

 (bron foto)De contouren van een afbeelding, zijn eigenlijk niet meer dan de omtreklijnen. Als je in een mistig landschap rijdt, zie je ook enkel de contouren van een gebouw en geen details. Wanneer mensen het daar dus over hebben, bedoelen ze dus vaak de omtreklijn. Als beauty bloggers deze term gebruiken, gaat het daar ook over, maar dan op je gezicht. Met contouren zet je bepaalde aspecten van je gezicht in een scherper daglicht en vaag je anderen weg. Zo kan je er voor zorgen dat je neus optisch smaller lijkt, of dat je jukbeenderen zo mooi tot zijn recht komen. Dit is eigenlijk een sterk staaltje van de power of make-up. Kim Kardashian is hier een van de grootste voorbeelden van. Ikzelf ben hier niet zo mee bezig, maar vele beauty bloggers hebben het vaak over contouren, of ook wel shapen. Vorm geven aan je gezicht dus!

4. Blenden


 (bron fotoEen lekkere smoothie kan iedereen wel smaken en zeker bloggers zijn vaak ook helemaal in to deze gezonde sapjes. Het woord blenden zal dan ook voor veel mensen doen denken aan de foto die je hierboven ziet. Toch bedoelen wij beauty liefhebbers iets anders met blenden… In de kern is de betekenis hetzelfde; verschillende dingen door elkaar mengen. Bij het maken van een ooglook met verschillende kleuren oogschaduw wil je natuurlijk geen harde lijnen in de overgangen zien. Daarom gebruiken wij een specifieke ‘blending kwast’ om het kleurverloop zo natuurlijk mogelijk te maken en er een mooi geheel mee te vormen. Je haalt de kleuren niet letterlijk door elkaar zoals je dat met fruit in een blender doet, dus dat is toch wel een verschil. 

5. Finish


 (bron foto)Dit is een woord dat Nick in het begin ook nogal vreemd vond, volgens mij. De finish van iets is meestal het eindpunt van een race. Als je als eerste over die finish rijdt, ben je gewonnen. Wel, de finish wil in beautyland ook wel iets zeggen over het eindpunt maar dan vooral het eindresultaat. Een lipstick kan bijvoorbeeld mat zijn, glanzend, met glitter,… En ga zo maar door. De finish van een lipstick is dus eigenlijk hoe het resultaat er eigenlijk uitziet. MAC heeft bijvoorbeeld enkele verschillende onderverdelingen qua finishes. Het effect van elke finish is anders, daardoor is er zoveel variatie en kan je met dezelfde kleur heel veel kanten op. Toch een hele andere betekenis dan wat de meeste mensen zullen begrijpen onder finish…

6. Stash


(bron foto)Ik weet niet echt of iedereen hem kent, maar in België is de naam Stash toch wel best bekend. In 2004 was het nummer Sadness van deze artiest namelijk niet uit de hitlijsten weg te slaan. Bij de bloggers is een stash gewoon een artistieker woord voor verzameling. Ik bijvoorbeeld best een grote lipstick stash, maar deelde met jullie ook al eens een artikel over mijn nagellak en parfum stash.

Hebben jullie nog van die typische blogger woorden die eigenlijk iets geheel anders betekenen? Ik vond het wel leuk om even door middel van afbeeldingen te tonen hoe grappig dingen er eigenlijk uitzien in de gedachten van mensen die niets hebben met beauty en bloggen!

Liefs,


Julie x

14 opmerkingen:

 1. Haha, die 2 eerste kende ik nog niet, de andere wel :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je er zo ook nog wat nieuwe termen van opsteekt! ;-)

   Verwijderen
 2. Haha, wat een leuk en origineel artikel! Die foto bij pan raken is de max! :))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat grappig dit! Highlighten is er misschien ook wel eentje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Mariska! Oh ja, en dan een foto van een fluo marker er bij! ;-)

   Verwijderen
 4. Haha eigenlijk wel waar, die termen zijn voor ons zo logisch maar voor anderen is dat helemaal niet zo ^^

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook verrassend hoe snel die woorden in je dagelijkse woordenschat sluipen! :-)

   Verwijderen
 5. Whahaha echt super leuk geschreven! Mijn vriend kijkt me ook vaak raar aan als ik het over zulke dingen heb ;) Heel herkenbaar dus!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Laura! Mijn vriend is eigenlijk best goed op de hoogte ondertussen! ;-)

   Verwijderen
 6. Whahaha super grappig gedaan zo met die plaatjes erbij :) En heel herkenbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hahahaha hylarisch artikel, inderdaad als bloggers gebruiken wij al deze woordjes bv finish enz..! Maar sommige mensen denken er dan anders bij :)
  X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Saraya! Er zijn nog een heleboel andere woorden, maar deze hebben echt zo'n dubbele betekenis! :-)

   Verwijderen