zondag 27 december 2015

Mediawijsheid | A little bit of Photoshop never killed nobody?!


Post drie ondertussen in mijn serie van posts over mediawijsheid. Vandaag een thema dat mezelf vrij nauw aan het hart ligt als beautyblogger. Photoshop en andere manieren om de foto mooier te doen lijken en wat dit teweeg kan brengen bij de mensen die zich hier minder van bewust zijn. Het idee voor deze blogpost kwam er toen ik besefte dat bovenstaande foto een van mijn meest gelikete foto's van 2015 was. Persoonlijk vond ik dit oprecht grappig want heel wat mensen dachten in eerste instantie dat ik echt mijn haar had gekleurd. Uiteraard waren er enkele slimmeriken bij die meteen zagen dat het getrukeerd was maar het zette me vandaag toch aan het denken. Als deze felle verandering al niet opvalt, hoe moeten mensen (en zeker jongeren) dan nog het verschil zien tussen echt en nep? 

Misschien moeten we eerst ‘nep’ en ‘echt’ even definiĆ«ren want voor de ene persoon is een laagje foundation al fake terwijl voor een andere dat pas begint met nepwimpers en siliconen borsten. Vandaag gaat het over geen enkele van zulke fysieke veranderingen maar wel over wat men kan bereiken met Photoshop. Helaas ben ik hier zelf geen krak in en zal ik dus mijn beroep moeten doen op het wereld wijde web om duidelijk te maken wat ik nu precies bedoel.

Ten tweede wil ik duidelijk maken dat ook ik soms kleine dingetjes durf weg te werken als ik close-ups maak van bijvoorbeeld lipswatches. Hier en daar zal er altijd nog wel een snorhaartje staan en ik wil jullie daar dan niet mee lastig vallen en daarom blurr ik deze weg. Wel doe ik dit altijd op een manier dat het eigenlijk wel opvalt dat er iets met de foto gebeurd is. Niet dat jullie altijd zullen kunnen zien waar er precies een haartje is weggeblurrd maar ik wil wel eerlijk blijven want op dat moment probeer ik de realiteit ook iets te verbloemen.

Het soort Photoshop waar ik mezelf dan wel aan stoor, is het soort dat slanke modellen nog slanker maakt en hun witte tanden nog witter zonder toe te geven dat dit allemaal is gebeurd. De mensen zijn nog altijd heel beĆÆnvloedbaar en goedgelovig en dit zorgt voor een serieus vertekend beeld. Op deze manier zorgt het internet voor een slechte invloed op het zelfvertrouwen van de mensen. Je krijgt jonge meisjes die zich gaan spiegelen aan foto’s die op het internet rondgaan van modellen die er prachtig uitzien. En ja, waarschijnlijk zien zij er in het echt ook prachtig uit maar net iets minder flawless. Zij zullen ook ergens wel een grammetje vet of een beetje cellulitis hebben. Dat is gewoon menselijk en uiteindelijk niets om je voor te schamen.Het bovenstaande filmpje bewijst maar eens tot wat Photoshop allemaal in staat is. De makers tonen ons eigenlijk het proces van het bewerken van een foto maar dan in omgekeerde foto. Je krijgt het eindresultaat en vandaaruit vertrekken ze om te laten zien vanwaar ze vertrokken zijn. Ik moet toegeven dat ik zelf ook met open mond zat te kijken toen ik besefte wat de oorspronkelijke foto was. Kun je je voorstellen dat als Photoshop dit kan, wat het dan echt met een menselijk lichaam kan doen?

Tegenwoordig wordt Photoshop niet meer alleen op modellen gebruikt. Ook veel gewone mensen gaan aan hun eigen foto's beginnen sleutelen om er beter uit te zien. Hier een paar kilootjes weg van bij de buik en die brengen we er gewoon weer bij de borsten bij in. Indien dit er realistisch uitziet, wordt het een knap staaltje bedriegen want indien je zo’n foto gebruikt op een datingsite of app maak je de ander eigenlijk maar iets wijs. 

bron: emgn.com
Bron; funnie.st

Soms daarentegen loopt Photoshop ook grondig mis en maken mensen zich belachelijk. Bovenstaande foto’s zijn daar het perfecte voorbeeld van. Uiteraard zijn het zulke foto’s die dan net viral gaan en uiteindelijk raak je bekend als dat meisje of die jongen die probeerde zich beter voor te doen dan hoe zij/hij is. Ergens proberen we dat allemaal wel te doen maar toch tolereren we het niet al iemand anders dit doet.


Het internet is iets handigs maar laat je niet vangen. Sommige dingen zijn echter dan ze lijken maar andere lijken dan weer echter dan ze zijn. Blijf kritisch tegenover alles wat je tegenkomt en zorg ervoor dat je zelf gelukkig bent met wie jij bent zonder je te spiegelen aan iemand anders. 

Liefs
Veronique

Geen opmerkingen:

Een reactie posten