zondag 27 december 2015

Mediawijsheid | Jongeren en het internet

Voor ons zijn internet en sociale media handige hulpjes geworden voor allerlei verschillende dingen. Iets afspreken of een feestje organiseren is plotseling zoveel gemakkelijker en overzichtelijker. Ook nieuwe mensen leren kennen is tegenwoordig een fluitje van een cent via allerlei apps als "Tinder" en "Badoo". Zelf zijn we ook al op een bepaalde leeftijd gekomen dat we ons mannetje wel kunnen staan en denken dat we best goed geworden zijn in het inschatten van mensen. Wel is het belangrijk om te beseffen, zeker voor mezelf als toekomstig leerkracht, dat dit voor jongeren niet altijd even gemakkelijk is. Daarom dat ik het vandaag eventjes over jongeren en het internet wil hebben. 
Tegenwoordig is er steeds meer en meer rond te doen. Mensen die proberen om jongeren er zich bewust van te maken dat achter die toffe jongen of dat mooie meisje op Facebook wel eens iemand helemaal anders zou kunnen zitten. In het bovenstaande filmpje zien we een YouTuber die (met toestemming van de ouders!) wil zien hoe ver jongeren gaan om af te spreken met iemand die ze denken te kennen. Het is best duidelijk dat deze meisjes hun lesje wel geleerd hebben en hopelijk is het een goed voorbeeld voor nog zovelen anderen. Ook in BelgiĆ« is hier aandacht aan besteed. Een tijdje geleden heeft Koppen in samenwerking met een school nog een reportage gemaakt waarin ze zich via Facebook voordeden als een jongen van 14/15. Ze wilden zien of het ook hier zo was dat meisjes zich zo snel lieten misleiden. Ook deze meisjes hebben een belangrijke les geleerd. 

Persoonlijk vind ik het erg goed dat hier aandacht aan wordt besteed. Jongeren kunnen steeds beter overweg met het internet en vaak hebben ouders geen enkel idee wat hun kinderen aan het doen zijn. Dit soort reportages maakt ouders er zich hopelijk van bewust wat er allemaal in het leven van hun jongeren kan gebeuren. Ook voor de jongeren zelf is dit niet slecht. Velen denken wel dat dit bij hen niet zal gebeuren maar vaak is het moeilijk te doorgronden. 

Eigenlijk zouden er op school ook zeker lessen rond dit thema moeten komen. Naast leren leren, leren plannen is het ook belangrijk om de kinderen wat wegwijs te maken in het wereld van de sociale netwerken. Het laten zien van deze reportages en enkele do's en don'ts zouden al veel verschil kunnen maken. Waar jongeren in real life misschien wel weerbaar zijn, zijn ze tegenwoordig dus nog steeds veel te kwetsbaar online, wat zich dan helaas weer naar het echte leven kan verplaatsen. 

Wat ik voorstel om zeker in zulke lessen te steken: 

  • Bovenstaande YouTubeclip of de reportage van Koppen
  • De jongeren aanleren hoe ze bijvoorbeeld hun Facebookprofiel beter kunnen beveiligen. 
  • Bespreken wat er wel gepast is om online te zetten (dit kun je perfect is een groepsgesprek of spelvorm gieten!) 
  • Wat te doen indien ze vermoeden dat de persoon waarmee ze spreken eigenlijk iemand anders is. 
  • Catfish is een programma dat je zeker kunt aanraden. 
  • Indien ze toch iemand online leren kennen, wat de manieren zijn om bevestiging te vragen of deze persoon echt is (Skypen, bellen...)
  • Aanraden om de ouders op de hoogte te houden 
  • ... 
Wat kan er volgens jou nog gedaan worden om jongeren weerbaarder te maken tegen de gevaren van het internet? 

LiefsVeronique 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten