vrijdag 25 december 2015

Mediawijsheid | "Bezint eer je post"

Voor het vak educatieve media moet ik vier blogposts schrijven over het onderwerp mediawijsheid. Deze blogposts gaan als extra online komen zodat jullie geen gewone “Vero does this"-artikels moeten missen (oké, de laatste tijd komen er niet zoveel online maar hier wordt aan gewerkt!). De afgelopen tijd lees ik regelmatig comments onder krantenartikels op Facebook. Zeker nu na de aanslagen in Parijs en de terreurdreiging hier in Vlaanderen lees je soms de gekste dingen. Vandaar dat het mij wel nuttig leek om hier even een artikel aan te wijden. Ik post hier vaak ook maar hetgeen wat ik denk maar ik probeer dit wel te filteren. 


De reacties die je soms leest onder de artikels zijn schrijnend. Mensen beginnen te schrijven zonder na te denken en dit stoort mij soms enorm. Men begint te generaliseren en elkaar verwijten naar het hoofd te gooien. In mijn ogen mag je gerust je gedacht zeggen, maar hou wel rekening met de gevoelens van anderen. Ik ben oprecht van mening dat in sommige gevallen spreken (of typen) zilver is en zwijgen goud. Op mijn blog heb ik gelukkig weinig last van zulke weinig onderbouwde reacties. Ik weet zelf wel niet goed wat ik met zulke reacties zou moeten aanvangen. 

Waar ik mij ook aan stoor tegenwoordig op sociale media is het gebrek aan bronnen in de reacties van sommige mensen. Mensen beginnen allerlei dingen te veronderstellen zonder eerst grondig opzoekwerk te doen. Wanneer je de mensen hier dan op aanspreekt, dan krijg ik vaak de reactie dat het een mening is en dat men daarvoor geen bronnen hoeft te raadplegen. Dan zucht ik vaak eens en laat ik het voor wat het is. Soms daarentegen kan ik me even niet inhouden en ga ik er op in. Eerlijk is eerlijk, ik moet soms wel moeite doen om twee keer na te denken voor ik iets post. Langs de andere kant word ik niet graag op mijn fouten gewezen en probeer ik het gewoon te voorkomen om fouten te maken. 


Wat mensen soms niet beseffen, is dat wat men op internet zet ook op internet blijft staan. Het grote risico van de vrijheid die sociale media bieden. Vele mensen beseffen gewoon niet dat iedereen kan lezen wat er gepost wordt onder zulke artikels en op Facebook is het over het algemeen nog met voor – en achternaam. Stel je maar eens voor dat je werkgever of nieuwe potentiële partner dit lezen. Dit zou voor een serieuze haar in de boter kunnen zorgen als jouw mening nogal hard verwoord is en/of niet overkomt met die van hen. 


Ik ben oprecht tegen censuur, zeker als het door iemand anders gedaan wordt, maar ik vind wel dat je jezelf op een bepaalde manier moet kunnen ‘censureren’. Al gaat het maar over de manier waarop je iets zegt, probeer er op te letten dat je niet onredelijk mensen tegen de schenen gaat schoppen. Zoals in alle situaties kan de bal nogal snel terugkaatsen. 


Om deze reden heb ik enkele tips geformuleerd (of vragen die je jezelf kunt stellen) waar je best rekening mee houdt indien je iets online wilt zetten. Zeker handig om te gebruiken op momenten wanneer je normaal gezien erg impulsief iets zou posten. Hopelijk heb je er iets aan:
  •          Lees het nog eens na voor je het post. Vaak merk je dan wel dat je onredelijk bent of dat je bepaalde dingen nogal hard geformuleerd hebt.
  •          Zou je dit op deze manier in iemand zijn gezicht zeggen? Of is er een betere manier om een gelijkaardige boodschap te brengen?
  •          Hoe zou jij reageren als iemand tegen jou zegt wat jij wilt posten?
  •          Lees nog even na waar je op wilt reageren. Misschien heb je het met snel te zijn wel verkeerd begrepen.
  •          Is hetgeen je post wel relevant? Vaak hebben mensen in zulke discussies te neiging om mensen hun schrijffouten te gaan verbeteren om zo meer macht te tonen. Hier schiet je absoluut niets mee op.
  •          Stel dat je ouders, schoonouders, toekomstige werkgevers het zouden zien, zou dit enige invloed kunnen hebben? Zelfs wanneer je twijfelt of het antwoord hierop nee is: niet doen.

Dit is hoe ik zulke online discussies zie. Indien je het hier niet mee eens bent, of je wilt even aanvullen: be my guest bij de commens. Onthou wel: “Bezint eer je post.”


Liefs
Veronique

Geen opmerkingen:

Een reactie posten