donderdag 8 oktober 2015

8 tips tegen uitstelgedrag

bron: http://lcabagd.tumblr.com/
Het academiejaar is weer begonnen en de deadlines beginnen me stilaan om de oren te vliegen. Ik had mezelf voorgenomen om dit jaar alles mooi op tijd te doen zodat ik mezelf niet al teveel stress zou bezorgen. Toch vecht ik nog dagelijks tegen het leed dat uitstelgedrag heet en kies ik er nog veel te vaak voor om eerst een dutje te doen voor ik er echt invlieg. Jullie maken me niet wijs dat ik de enige hier op aarde ben die dit gevoel heeft en daarom deel ik vandaag enkele tips met jullie die mij toch dat kleine beetje productiever maken weken voor een deadline. 

1. Overzichtelijke agenda 
Vroeger schreef ik deadlines op in mijn cursus of op een apart blad maar daardoor vergat ik bepaalde deadlines nogal snel of kwam ik er pas op het laatste moment achter dat de deadline al dichterbij was dan ik dacht. Door taken te markeren of in een bepaalde kleur op te schrijven, heb ik een veel beter overzicht over wat ik allemaal nog moet doen. 

2. Lijstjes 
Wanneer ik thuiskom (of tijdens een les als ik mij wat verveel) schrijf ik soms al op wat ik die avond nog wil doen, of welke dingen in de nabije toekomst toch al gedaan zouden moeten worden. Probeer op je 'to do'-lijst zo concreet mogelijk te zijn. Wanneer er maar gewoon opschrijft 'Groepswerk x', verspil je vaak nog veel tijd met het onderhandelen met jezelf wat je precies gedaan wilt hebben aan dat groepswerk en dan eindig je meestal met niets als resultaat. Als je voor een bepaald groepswerk informatie wilt opzoeken of iets wilt lezen, schrijf dit dan ook zo op. 

3. Luister naar je gevoel
Ben je al een half uur aan een item van je lijstje bezig maar heb je eigenlijk nog niks gedaan? Begin dan aan iets anders. Als je echt merkt dat je niet vooruit geraakt, kun je soms beter even iets anders doen. Anders heb je toch enkel maar tijd verspild die je nuttiger had kunnen gebruiken. En elk ding dat je van je lijstje kunt schrappen, is weer een stapje verder. 

4. Teamwork
Dit is iets erg persoonlijk maar ik werk vaak nogal goed met de juiste mensen om mij heen. Carolien en ik zijn bijvoorbeeld een geweldig team en samen kunnen wij bergen werk verzetten. Niet enkel als het om groepswerken gaan maar wij kunnen elkaar ook echt motiveren om aan onze individuele taken te werken terwijl we samen in een lokaaltje in de OWP zitten. Zoek dus mensen waarvan je weet dat die even gedreven (kuch..) zijn als jij en get to work! 

5. Vermijd je bed 
Soms maak ik mezelf wijs dat ik eerst eventjes een half uur ga liggen voor ik begin te werken. Dit werkt dus absoluut NIET. Meestal word ik twee uur later dan oververhit wakker (in je kleren in slaap vallen + een donsdeken), moet ik eerst gaan douchen en kan ik dan pas beginnen werken. Zo verspil je dus enorm veel tijd. En na een dutje voel je je nooit echt zoveel frisser. Dat gevoel erna kan ik het best beschrijven als moe, verward en misselijk. 

6. Vind een goede werkplek
Ik heb het erg lang geloofd maar in mijn bed ben ik dus niet productief. Allez, toch niet op de manier dat we hier bedoelen. Tegenwoordig zet ik mij dus terug echt aan mij bureau als ik wat werk gedaan wil krijgen. Ook in de 'visbokalen' in de OWP kan ik vrij goed werken. Gewoon aan de werktafels tussen de boeken zelf of aan de bureautjes daar weer iets minder omdat je veel meer hoort van je omgeving. 

7. Neem niet te vaak pauze
Dit is waarschijnlijk ook weer iets persoonlijks maar ik merk dat als ik pauze neem wanneer ik net goed bezig ben het daarna moeilijker is om weer die drive te vinden. Daarom dat ik tegenwoordig net weer eerder geneigd ben om mezelf een pauze te gunnen als ik merk dat ik eigenlijk nergens mee bezig ben. Dan ga ik eventjes naar buiten of iets te eten halen en werk ik daarna weer wel rustig verder. 

8. Wees niet te lief voor jezelf
Ik heb die vervelende gewoonte van nogal snel aan mezelf toe te geven. Mezelf nog dat halfuurtje YouTube (of bloggen) te gunnen voor ik wat schoolwerk ga doen. Dit loopt dan weer vaak uit en je kent het wel. Dus eerst werken, dan pas plezier! 

Heb jij nog goede tips voor een uitsteller zoals ik? 


Liefs
Veronique 

2 opmerkingen:

  1. Goede tips! Ik ben ook best wel een uitsteller van mezelf, maar de laatste jaren wordt dat gelukkig minder! Ik herken ieder geval vooral om niet te veel pauzes te nemen, niet te gaan liggen en inderdaad niet te lief voor jezelf te zijn om nog even - in mijn geval - een aflevering van mijn favoriete serie op netflix te kijken, dat wordt dan uuuuuren netflix kijken haha. Daarbij denk ik dat lijstjes, een goede overzichtelijke agenda en een goede werkplek inderdaad het aller belangrijkste zijn! Mijn beste tip die voor mij altijd het beste werkt is: een to do list die wel realistisch is. Ik had altijd een handje van om een to do lijst te maken voor 1 dag waar je eigenlijk 1 week voor nodig hebt en dan voel je je ook down als het dan niet lukt, terwijl dat logisch is. Je wordt productiever als je je to do lijst ook realistisch houdt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh ja uitstelgedrag ik ken eer alles van, en dan tegen de klok moeten werken om het af te krijgen! Leuke tips!

    BeantwoordenVerwijderen