dinsdag 18 augustus 2015

Kobo Aura e-reader


Ik moet jullie iets bekennen en eerlijk? Het voelt alsof ik de grootste misdaad in heel mijn leven ga bekennen. Ik weet niet of ik wel een echt beautymeisje in hart en nieren ben. Er is namelijk nog minstens een ding dat ik liever doe dan mijn gezicht bekladden met make-up: lezen. Al van jongs af aan heb ik enorm veel gelezen. Momenteel, of toch alleszins tijdens het academiejaar, doe ik dit veel te weinig. Deze zomer heb ik al een heleboel boeken uitgelezen en kocht ik zelfs een e-reader. Heel impulsief eigenlijk want ik was volgens mij altijd diegene die riep dat er niks beters bestaat dan een echt boek. Ben ik nu nog altijd van die mening? Ga ik mijn e-reader nu ik hem uitgebreid getest heb links laten liggen en even vergeten hoelang ik moest werken voor het geld dat ik eraan besteedde? De reden dat ik uiteindelijk de Kobo Aura kocht was simpel. Ik ben op vakantie gegaan, had een boek mee en voor ik het wist had ik dat al uit en nog een heel deel vakantie te gaan. Vorig jaar in Turkije net hetzelfde probleem. Deze keer had ik mijn iPad wel mee naar Polen en daar stonden enkele boeken op. NIeuw probleem. Die iPad gaat verdomd snel plat als je zo'n boekenwurm als ik bent. Op een bepaalde avond was ik het gewoon beu en besloot het internet te doorploeteren op zoek naar welk nu een goede en relatief goedkope e-reader was. Toen ik de Kobo Aura tegenkwam, wist ik het meteen. Deze zou het worden. Ik keek nog wel even verder maar alsof ik halsoverkop verliefd was, bleef ik toch met die Kobo in mijn hoofd zitten. 

De juiste specificaties ga ik jullie allemaal besparen, die vind je ook elders op het internet. Zelf snap ik er amper iets van dus daar val ik jullie dan al helemaal niet graag mee lastig. Wel vond ik het fijn dat hij 4 gb geheugen had (klinkt niet veel maar een e-pub bestandje is niet zo groot) en dat de batterij volgens de websites meer dan 2 maanden zou meegaan als hij volledig opgeladen is (yeah right). Ik bestelde hem via bol.com en de volgende dag werd hij al geleverd. Je kunt je wel voorstellen dat ik erg blij was toen ik mijn nieuwe gadget in handen had. Toch bleef die ene vraag als een zeurende hoofdpijn in mijn hoofd zitten: ga ik hem wel gebruiken? De dag voordien had ik trouwens nog 4 echte boeken gekocht dus ik had het gevoel dat ik ergens toch een kat in de zak gekocht had. 

Nog voor ik goed en wel wakker had, had ik de e-pubs die ik al in mijn bezit had erop gezet en begon ik te lezen. Eerlijk is eerlijk, in het begin vond ik het wennen. Het was zo licht, de pagina's versprongen af en toe nog een beetje als ik op de verkeerde plaats tikte maar langzamerhand begon ik er aan te wennen. De eerste dagen vond ik het zelfs zo geweldig dat ik het ding amper opzij wilde leggen ook al besefte ik maar al te goed dat ik eigenlijk moet studeren. Ook neem ik hem mee als ik verwacht dat ik ergens lang moet wachten en mezelf wil kunnen bezighouden. Door zijn handige formaat past dit schatje zelfs in mijn favoriete, niet al te grote maar wel altijd volle handtas. 

Ondertussen heb ik hem drie weken en ben ik in staat om een eerlijke mening voor jullie te formuleren! 

Voordelen:

 • Hij is erg praktisch. Klein qua formaat, weegt amper iets en zo heb je plotseling een hele bibliotheek bij je zonder het gewicht erbij te krijgen. 
 • Het heeft achtergrond licht dat je kunt uitzetten waardoor ook in het zonlicht lezen geen probleem is. 
 • Hij werkt gemakkelijk en eenmaal dat je het doorhebt, ben je er ook voor de volle 100% mee weg. 
 • Het is erg leuk dat hij statistieken bij houdt. 
 • De batterij gaat best lang mee. (Zo heb ik al 22 uren gelezen en ongeveer een 1000-1200 blz terwijl mijn achtergrondlicht en Wi-Fi bijna altijd opstaan) 
 • Je kunt bladwijzers aanduiden indien je een bepaalde passage later nog eens wilt herlezen.
 • Prijs/kwaliteit is dik in orde! 
Ik zou nog veel voordelen kunnen blijven verzinnen maar dat lijkt me nogal nutteloos :p

Nadelen:
 • In het begin was ik nogal bang dat hij snel stuk zou gaan, doordat hij zo licht is, voelt hij ook erg breekbaar. 
 • De hoesjes kosten €29.99 wat ik toch best veel geld vind
 • Soms lijkt het alsof je door de zwarte rand vast te houden ook door de bladzijden gaat bladeren. (Dit kan ook aan mijn onhandigheid liggen)
Conclusie
De Kobo Aura is voor een veellezer zoals ik zeker een aanrader. Om eerlijk te zijn, zou ik niet meer zonder willen. Ik ga hier niet beweren dat ik al mijn fysieke boeken buiten ga gooien maar voortaan overweeg ik toch om meer boeken in e-pub te kopen. Die echte nemen nogal heel veel plaats in beslag in mijn kleine kamertje. 
Zoals jullie wel merken ben ik laaiend enthousiast en vind ik het absoluut niet erg dat ik die ene impulsieve namiddag 99 euro armer werd. Momenteel vind je hem nog op bol.com aan die prijs maar als ik die site moet geloven kost hij er normaal 139 euro. 

Liefs
Veronique

1 opmerking:

 1. Ik heb hem ook en vind hem geweldig inderdaad! Als de batterij bijna leeg is, laadt hij hem ook echt heel snel weer op, dat ik ook fijn.

  BeantwoordenVerwijderen