dinsdag 23 juni 2015

SLS en SLES - What's the fuss about?


SLS en SLES komen nogal vaak terug op blogs en nog vaker wordt er met de vinger naar gewezen. Het zou niet goed zijn, schadelijk, uitdrogend... Vul het lijstje maar naar believen aan. Je zult er zelf ook al wel genoeg over gelezen hebben. Ik ben er ook schuldig aan hoor... Het geloven van "het is niet goed" zonder me er zelf in te verdiepen. Omdat ik zelf er het fijne van wou weten, ben ik toch wat opzoekwerk gaan doen. Vandaag deel ik met jullie wat ik gevonden heb. 

Wat is het? 
SLS en SLES zijn reinigers. We kunnen ze eigenlijk zeep noemen. Of dit honderd procent correct is, durf ik niet te zeggen maar ik vermoed dat we dan al wel de juiste richting uitgaan. En wat doet zeep dan net? Het lost eigenlijk vet en vuil op. Of maakt dit alleszins al los van de huid of het haar zodat het weggespoeld kan worden. Ik weet hier vaag nog wel iets over uit mijn lessen chemie (of natuurwetenschappen) van jaren geleden maar laten we het erop houden dat het reinigers zijn die ervoor zorgen dat dingen weer schoon worden. SLS en SLES zorgen er ook voor dat je shampoo of douchegel schuimt. 

De geruchten
Vooral SLS zou heel uitdrogend werken voor huid en haar. SLES is iets milder maar heeft nog altijd wel dat uitdrogende effect. Vele mensen zouden niet tegen SLS kunnen en soms wordt er zelfs gezegd dat SLS kankerverwekkend zou zijn. Kort gezegd, SLS is het kwaad als ik een beetje mag overdrijven wat ik allemaal gelezen heb. 

De waarheid
Hoe je het ook draait of keert, uitdrogen doet SLS zeker. Zoals ik bij de geruchten al zei, doet ook SLES dit maar in mindere mate. Wanneer een reiniger het vet van je huid verwijdert, neemt het ook een deeltje van de 'goede vetten' (niet vieze dus) mee. Sommige mensen houden wel van dit heel erg propere gevoel, anderen merken dan weer vooral dat hun huid een stukje droger is. Je kunt je daarna natuurlijk insmeren met een voedende lotion maar daar verdient (grote kans, diezelfde) fabrikant weer geld aan. 

Dus van de twee is SLS de sterkste reiniger. In principe zou een product met SLS erin zelfs prima geschikt zijn om een auto mee te poetsen. That's some heavy... Je weet wel. Toch is het eigenlijk veel minder schadelijk dan we zouden verwachten. Zelfs een merk dat zich erg natuurlijk profileert, zoals Lush, gebruikt SLS in haar shampoo's en SLES in de doucheproducten. SLS in de shampoo omdat dit contact met de huid miniem is en maar heel vluchtig. Normaal gezien laat je je shampoo er maar erg korte tijd inzitten. Sommige merken voegen al automatisch ingrediĆ«nten toe aan hun producten die je huid ook voeden zodat 'de schade' door SLS of SLES beperkt blijft. 

Wisten jullie trouwens dat een product niet hoeft te schuimen om ook goed schoon te maken? Om de een of andere reden denken wij dit altijd puur omdat we niet anders gewoon zijn. Toegegeven, ik vind schuim zelf ook erg fijn! 

Conclusie
Eerlijk is eerlijk, ik ben er zelf ook nog niet honderd procent over uit of het nu te mijden is of dat het overroepen is. De ene bron zegt dat het allemaal wel meevalt, een andere bron zegt dat je het best kunt mijden. Wat ik wel heb geleerd is dat je er niet dood van gaat (het is niet kankerverwekkend!) en je wordt er ook niet ziek van. Deze reinigende bestandsdelen zorgen van het cleane gevoel waardoor je huid ook (lichtjes) uitdroogt. Indien je het niet erg vindt om daarna een bodylotion of butter te gebruiken, lijkt het mij absoluut geen kwaad te kunnen. Ben je meer het type dat te lui is om daarna nog te smeren, dan hangt het van de staat van je eigen huid af (gevoelig of niet) of je SLS en SLES best kunt mijden. Er bestaan producten zonder SLS en SLES maar het is even zoeken. Ik weet bijvoorbeeld wwel dat de 'Yes to...' producten (in BelgiĆ« te verkrijgen bij Essenza als ik mij niet vergis) dit niet bevatten. 


Hopelijk zijn jullie hier al iets wijzer door geworden! 

Liefs
Veronique 

1 opmerking:

  1. Ik gebruik sinds kort shampoo zonder SLS want mijn hoofdhuid is heel gevoelig! En dat werkt wel goed :)

    BeantwoordenVerwijderen