zondag 8 februari 2015

Julie | Tip: Houdbaarheid producten

 (bron foto)We kennen dit soort tabellen allemaal wel, het gaat hier over de houdbaarheid van bepaalde producten. Veronique schreef er ooit al eens een artikel over, en dat kan je hier lezen. Om eerlijk te zijn, hou ik eigenlijk nooit echt rekening met deze voorschriften. Ik vertrouw op mijn eigen zintuigen om te beoordelen over de structuur, geur en kleur van mijn producten nog dezelfde is als dat het moet zijn. Vandaag wil ik jullie hier echter toch over waarschuwen. Ik heb namelijk een volledige product in de vuilbak moeten gooien omdat het vervallen was. Als je hier benieuwd naar bent, lees dan snel verder.
  


Ik heb het hier over de Body Butter van The Body Shop uit de Chocomania lijn. Ik weet dat deze lijn uit het assortiment verdwijnt en daarom is het altijd erg verleidelijk om enkele back-up producten in te slaan. Ik moet zeggen dat ik deze body butter had laten staan – dicht! – omdat ik tot voor kort nog bij mijn grootmoeder ging douchen en zij werd een beetje misselijk van deze geur. Ik had hem dus bewaard tot wanneer ik ging samenwonen met Nick, omdat hij er wel tegen kan en ik deze lijn wel lekker vond. Tot ik deze pot onlangs ging gebruiken… Zoals je misschien een beetje kan zien aan de linkerkant, is de bovenkant van de butter gaan verkleuren. Op zich vond ik dit nog niet zo erg, tot ik hem ging gebruiken. De geur was wel degelijk helemaal veranderd en hij rook echt niet meer lekker. Bovendien was hij erg brokkelig en was er niks meer van de romige substantie terug te vinden. Koppig als ik dan ben, besloot ik toch mijn benen er mee in te smeren en ook dit was dan geen goed plan. Nadien merkte ik dat hij niet echt in mijn huid ingetrokken was, maar eerder aanvoelde alsof ik ‘velletjes’ op mijn benen had zeg maar…


Ook op mijn hand kan je zien dat de butter zich niet meer vlot liet uitsmeren maar dat hij eerder in stukjes uit elkaar viel. Heel erg jammer vind ik dit! Normaal is deze pot 12 maanden houdbaar, en ik vrees inderdaad dat ik hem al iets langer in huis heb. Wel moet ik zeggen dat dit de eerste keer is dat me zoiets overkomt. De body lotion uit deze lijn heb ik denk ik zelfs nog langer en daar is niks mee aan de hand. Ik vraag me dus een beetje af of het enkel deze pot is, of enkel body butters van deze lijn, of…? Zelf stond ik nog overwegen om door te bijten, omdat ik het toch wel zonde vind om een ganse pot weg te gooien, maar Nick overtuigde me toch om deze weg te gooien.
 

Moraal van het verhaal is dus eigenlijk om toch af en toe je stash te controleren of er niks tussen zit dat tegen de vervaldatum loopt. Je kan zelf proberen om de aankoopdatum op je producten te noteren, zodat je kan zien wanneer de voorziene tijd verstreken is. Of je kan natuurlijk je producten snel genoeg opwerken om zulke zaken te vermijden. Ik hou zoveel van mijn body butters dat ik er maar geen genoeg van kan krijgen. In de toekomst ga ik wel beter in de gaten houden welke ik al het langste heb en dan proberen om dit op te werken. En als een van je geliefde lijnen uit het assortiment gaat, zou ik nog één pot aanschaffen en verder op zoek gaan naar een alternatief. Hamsteren heeft weinig zin, zelfs als je de pot gesloten bewaard. Bij deze, wees gewaarschuwd! :-)

Zo, dit was nog even snel een extra artikel op zondag, omdat ik toch deze ervaring met jullie wilde delen. Hebben jullie dit al vaker meegemaakt? Of houden jullie je aan de voorgeschreven houdbaarheidsdatum?

Liefs,


Julie x
 14 opmerkingen:

 1. Hmm ik heb wel potten gehad die 3 jaar na openen en gebruik nog goed waren. Misschien heb je bij deze pot pech gehad?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat handig ik let er eigenlijk nooit op. Maar ik koop altijd pas nieuwe producten als ee oude op zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh jee ik let er eigenlijk nooit op! Ik heb ook nog body butters van een jaa oud bedenk ik me nu maar die zijn gelukkig nog ged! Ik hou ook altijd zo van inslaan voora als er sale is. Toch niet zo handig denk ik..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja inderdaad! Ik sla ook altijd groot in, maar dat blijkt niet altijd een goed idee! :-)

   Verwijderen
 4. Jakkie! Jammer van de Bodybutter. Het zou best kunnen dat je gewoon pech hebt gehad!
  Groetjes Sabrina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh wauw, wat een zonde als je die moet wegsmijten! Ik denk dat ik best ook eens door mijn spullen ga met dat lijstje, denk dat er best heel wat weg mag dan ;)

  BeantwoordenVerwijderen