woensdag 8 oktober 2014

Julie | Lily Allen - Sheezus

Vandaag heb ik nog eens een CD Review voor jullie en ik moet zeggen dat ik lang heb uitgekeken naar deze. Ik heb het namelijk over de nieuwste CD ‘Sheezus’ van Lily Allen. Lily heeft haar carrière een tijdje on-hold gezet om een gezin te starten en daar hadden alle fans respect voor. Natuurlijk was het jammer, maar nu is ze dus terug met nieuw materiaal en ik had de CD dan ook onmiddellijk online besteld van zodra dit mogelijk was. Op 02/05 viel hij dan eindelijk in de brievenbus en dus kan ik hem nu voor jullie reviewen. Ik heb een Limited Edition verpakking waar maar liefst twee CD’s inzitten. Op de eerste staan 12 nummers, op de tweede nog eens 5 extra! Dit is hoe de CD er uit ziet:Deze zachte cover is extra handig omdat er geen krassen op de verpakking en op de CD’s kunnen komen. Ik laat jullie ook nog even de inhoud zien:


Dit is hoe het er aan de binnenkant uitziet. Er zitten twee CD’s in en een boekje met de songteksten, wat ik persoonlijk altijd erg leuk vind! Ook zitten er veel mooie foto’s bij, zowel op de verpakking als in het boekje. Ik vind de CD’s er trouwens ook ongelooflijk mooi uitzien!
Hier zie je het overzicht van de nummers. Enkele kende ik al, maar de meeste nummers heb ik bewust nog niet geluisterd, om een eerlijkere review te kunnen schrijven voor VeroDoesThis. Laten we er dan maar eens aan beginnen!
Voor de gewone versie betaal je bij Fnac trouwens €15.99. Ik heb mijn exemplaar online besteld en daar betaal je voor de Deluxe editie €17.99 plus verzendingskosten.Tracklist:
1. Sheezus
Deze opener van het album had ik reeds eenmaal geluisterd. Het begin is vrij bizar, maar wel typisch Lily! Ik vind dit soort muziek echt geweldig, aangezien haar teksten gewoon geniaal zijn. Dit nummer gaat over het feit dat ze terug in de muziek gestapt is en dat ze er een beetje schrik voor heeft. En ze doet best wel wat aan ‘name-calling’ aangezien zowel Rihanna, Katy Perry, Beyoncé, Lorde als Lady Gaga de revue passeren in dit nummer. Het doel hiervan is niet om hen belachelijk te maken maar om het over vrouwen in de popmuziek te hebben. En dat ze allemaal Sheezus willen zijn, een soort van She-Jezus. Zeker eens luisteren, hoewel het in het begin sowieso vreemd zal overkomen!

2. L8 CMMR 
Ook dit liedje kende ik al voor ik het album begon te luisteren. De titel spreek je uit als ‘Late Commer’, mocht je dat willen weten. Het gaat over haar man en het begin van het nummer lijkt op een of ander old school videospelletje. Ik vind dit nummer geweldig omdat ik me er wel in herken. Het gaat namelijk over dat ze haar man geweldig vind en hem niet meer wil inruilen. “And when I see his face, I feel like I can win the race. And when he calls, when he calls my name, I know we're in the long game. Why would I leave him for? I couldn't ask for any more, I wouldn't send, I wouldn't send him back. He won me game, set, and match.” Ongetwijfeld een liedje dat zo op de radio past! Ik ben fan!

3. Air Balloon
Dit liedje is de tweede single na ‘Hard Out There’ en kan je al wel eens op de radio hebben gehoord. Ikzelf heb het al vaak op Q-music gehoord bijvoorbeeld. De tekst van dit liedje slaat eigenlijk nergens op volgens mij… Het gaat een beetje over dagdromen en gewoon ontsnappen van de dagelijkse sleur en wat mensen over je zeggen. In principe wil ze hiermee gewoon zeggen dat kritiek haar niet kan raken. Ik vind het een leuk, luchtig liedje dat speciaal is maar toch ook perfect op de radio past.

4. Our Time
Ook van dit liedje bestond al een clipje voor de CD uitgebracht werd, dus ik kende het nummer al. In het begin weet ik nog dat ik dit geen super nummer vond. Ondertussen vind ik dat wel. Maar ik kan me voorstellen dat het grote publiek niet meteen warm loopt hiervoor. Het gaat over het einde van de werkweek en dat vieren met een stevig feestje. Desondanks is het nummer niet echt een stevig partynummer. Het nummer is sowieso wel herkenbaar voor iedereen die eens graag stevig uit de bol gaat tijdens het weekend. Drink a little more then, dance a little harder, shout a little louder if you like. Move a little faster, stand a little taller, do whatever makes you feel alright!

5. Insincerely Yours
Dit is het eerste nummer dat volledig nieuw voor me is. Ik las al wel ergens in een review dat dit wel terug ‘de Lily is waar we verliefd op werden’ bij haar eerdere werk. Ik vind haar nieuwste werk ook geweldig, maar ik snap wel dat het anders klinkt en daardoor ook sommige mensen afhaken. In dit nummer zingt Lily dat ze niet geïnteresseerd is in wat er allemaal in de boekjes staat over nieuwe bekenden, zoals Cara Delevigne, en wat hun Instagram account is. Zijzelf is hier gewoon om geld te verdienen, althans, dat zingt ze dan toch. Dit is inderdaad een typische tekst van Lily Allen, met de scherpe, sarcastische randjes. Persoonlijk vind ik de vorige nummers toch beter eigenlijk. Ik moet dit gewoon vaker horen.

6. Take My Place
In het boekje heeft dit nummer de kortste tekst. Dit nummer gaat over haar miskramen die ze gehad heeft en dat je op zo’n moment liever zou wisselen met iemand anders. De tekst is dieper en serieuzer dan sommige andere nummers. Ik hou van haar nummers met kritiek op de maatschappij, maar dit heeft echt een persoonlijke toets. Vermoedelijk laat ze bij dit nummer echt in haar ziel kijken en dat vind ik wel mooi. Echt een nummer voor de fans.


7. As Long As I Got You
Oeh, het begin van dit nummer is aanstekelijk! Er zit handgeklap in en handgeklap, wat het een leuke twist geeft tussen alle elektropop. Dit nummer gaat opnieuw over haar man maar ook over haar gezin. Ik kan er niets aan doen maar ik word super vrolijk van dit nummer en je kan er niet op stilzitten! Het heeft een country randje en dat verwacht je totaal niet van Lily Allen en net dat maakt dit nummer verrassend goed. Ze zingt dat haar man haar letterlijk gered heeft en dat haar leven voor hem niet echt nog betekenis had. Hoe lief!

8. Close Your Eyes
Dit nummer heeft echt een laid back vibe. Opnieuw gaat het over haar man, maar ook over dat Lily zichzelf soms onzeker en dik voelt en dat ze dit vergeet van zodra haar man in haar oor fluistert dat ze mooi is. Een herkenbaar gevoel voor vele meisjes denk ik eerlijk gezegd. Niet mijn favoriete nummer van het album, zeker niet na één keer luisteren. Niet slecht hoor, maar ik vind de andere nummers eigenlijk gewoon leuker.

9. URL Badman
Dit nummer begint met getyp op een toetsenbord en geroep van een moeder naar haar zoon, als om te komen eten of zoiets. De tekst gaat over iemand die in de kelder van zijn ouders werkt, zoals een computernerd bijvoorbeeld. Vandaar ook de titel van dit nummer. Het is zeker speciaal en het is geen tekst om je mee te vereenzelvigen maar ergens maakt het dat ook wel leuk. Wat ik zo leuk vind aan Lily Allen is dat ze atypische teksten schrijft en niet het zoveelste ‘I love you’ nummer maakt. Teksten als dit doen je toch lachen, niet? “I don't like girls much, they kinda silly. Unless of course they wanna play with my willy.”

10. Silver Spoon
De tekst van dit nummer gaat over dat mensen haar niet kennen en haar niet mogen veroordelen omwille van haar geld. En ze lacht met het feit dat mensen zeggen dat ze dit enkel doet omwille van haar bekende vader, Britse komiek Keith Allen. Ik moet zeggen dat dit nummer me niet echt zal bijblijven na een keer luisteren. Het is een goede opvuller voor het album, maar ze heeft zeker betere nummers. Hoewel de tekst wel de attitude heeft om het te maken hoor. Gewoon niet mijn topfavoriet.

11. Life for Me
We zijn al aangekomen bij het voorlaatste nummer van de eerste CD. Hier in dit nummer beschrijft Lily dat ze het gevoel heeft dat ze dingen mist nu ze een gezin heeft. Als ze een momentje voor zichzelf heeft en op social media gaat kijken naar foto’s van mensen die uitgaan en dronken zijn, dan voelt ze zichzelf geïsoleerd en alsof zij de enige is die geen plezier heeft. Maar daarna geeft ze toe ‘been there, done that’ en dat het geen meerwaarde geeft aan je leven en dat haar leven nu is zoals het moet zijn.

12. Hard Out Here
Ik denk dat iedereen dit nummer wel kent aangezien het vaak op de radio geweest is. Ik vond het van de eerste keer luisteren misschien een beetje raar, maar na één keer de tekst te lezen was ik overtuigd. Dit was de Lily Allen die we vijf jaar hebben moeten missen. Ze is volledig haarzelf en klaagt over hoe de maatschappij ons een schoonheidsideaal oplegt dat gewoon belachelijk is. Ik weet weer waarom ik ooit fan geworden ben van haar!


Bonus Track Version
1. Wind Your Neck In
In dit nummer zingt ze over alle mensen die denken dat ze alles beter weten en zich moeien met jouw leven. Niemand houdt van zo’n mensen en ze zouden dan ook hun ‘dikke nek’ moeten intrekken, letterlijk. En als je iets doet wat hun niet aanstaat, moeten ze maar de andere kant op kijken. Een nummer waar iedereen zich in kan herkennen dus. Het is niet het beste nummer van het album, maar zeker de moeite om eens te luisteren. Ideaal voor een kwade bui!

2. Who Do You Love?
Het lijkt wel of dit nummer over vreemdgaan gaat. Ik hoop niet dat dit autobiografisch is dus. Ze zingt wel dat de andere vrouw zich als een klein kind gedraagt, jonger als Lily’s kinderen. Lily vraagt zich af of ze nog wel een gesprek kunnen hebben zonder dat het over ‘haar’ gaat. Zoals ik al zei hoop ik niet dat ze dit heeft meegemaakt. Het liedje zou niet je aandacht grijpen als je de tekst niet zou lezen. Doe dit dus wel, dat maakt het nummer stukken beter. “Who’d you really love?’ vraagt ze op het einde.

3. Miserable Without Your Love
Beide vorige nummers zouden me niet doen aanraden om de deluxe versie te kopen als je geen échte fan bent. Eens zien of dit daar verandering in kan brengen. In dit nummer zingt ze over hoe onzeker ze is en dat haar man moet zeggen dat hij haar graag ziet. Volgens mij heeft ze echt in een dip gezeten toen ze gestopt is met muziek maken. “Tell me I'm brilliant and talented and that I'm the best and do you think I've still got it. I think I've been depressed.” Lily heeft natuurlijk ook al twee miskramen gehad voor ze aan een gezin kon beginnen en toen zat ze wel degelijk in een depressie. Zonder haar man zou ze die periode niet goed zijn doorgekomen. Mooi, eerlijk en diep nummer dit!

4. Holding On to Nothing
Ik vind het heel moeilijk om goed te omschrijven waar dit nummer over gaat, omdat ik het niet goed weet. Het is een rustig nummer, zoals eigenlijk gans de tweede CD. Ze vraagt of haar man kan garanderen dat hij voor altijd bij haar zal blijven en dat ze zich niet kan voorstellen wat er zou gebeuren als ‘het ergste’ zou gebeuren. Ik denk dat het er voor een stuk over gaat dat wanneer je in het verleden al gekwetst geweest bent, je extra voorzichtig bent in een nieuwe relatie. Haar eerste miskraam had ze bij een andere man, die haar nadien in de steek gelaten heeft.
5. Somewhere Only We Know (Keane Cover)
Wie kent dit geweldige nummer nu niet? Er bestaan al zoveel covers van en het origineel blijft natuurlijk ontzettend goed. Ik heb dit nummer altijd al goed gevonden, zowel van Keane als in de cover van Max Scheider ft Elizabeth Gillies. Dus was ik evengoed benieuwd hoe Lily zich dit nummer eigen zou maken. Ze heeft al meerdere covers en die vond ik stuk voor stuk goed. En dat kan ik gelukkig ook over deze zeggen. Mooi nummer, mooie en breekbare stem, meer moet je niet hebben. Ik hou ook van haar typische Brits accent, dat goed naar voor komt in deze cover.

Behalve het laatste nummer heeft Lily Allen aan alle teksten meegeschreven. Ik vind dat er dat ook aan te horen is en dat tilt haar werk zo naar een hoger level. Niet iedereen zal fan zijn van haar, maar dat zal haar koude kleren niet raken. Ik hou wel van die attitude, die ze ook in haar teksten verwerkt. Ondanks dat niet elk nummer me helemaal kan overtuigen na één keer luisteren vind ik dit wel een top album. Zoals ik al eerder zei vind ik het verfrissend omdat ze over totaal andere dingen schrijft dan de meerderheid van de artiesten. CD twee lijkt wel een verhaaltje te zijn, de nummers staan in een bepaalde volgorde die een chronologie van haar leven weergeeft. Eentje voor de echte fans. Als je fan bent van het werk dat ze op de radio uitbrengt zou ik enkel voor de gewone versie kiezen. Voor mij krijgt deze CD een 9/10. Er staan weer heel veel nummers op waar ik van hou!


Julie x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten