vrijdag 4 juli 2014

Groentefriet - Friet eten zonder schuldgevoel


Een kleine maand geleden kreeg ik een mailtje van een PR bureau over "Friet eten zonder schuldgevoel" en ik denk dat wij het gevoel allemaal wel kennen. Lekkere dingen willen eten zonder dat we daarna het gevoel hebben dat er vijf kilogram bij gekomen is op de weegschaal. Normaal gezien lees ik persberichten gauw even door maar iets is niet vaak interessant genoeg om over te schrijven. Dit daarentegen trok dus gelijk m'n aandacht. 


Ik mailde meteen terug met de vraag of ze wisten of dit ook ergens bij mij in de buurt te verkrijgen was (Nederlands PR bureau vs Belgisch bloggertje dus). De eerstvolgende keer dat ik in een verkooppunt was, ging ik meteen op zoek in de vriezer. Ik moest en zou de groentenfrietjes proberen. And so I did. Maar misschien moet ik eerst even vertellen wat groentenfrietjes nu net zijn...

Toen ik deze al kort liet zien afgelopen maandag in mijn LTME kreeg ik een comment dat dit gefrituurde worteltjes zouden zijn. Wel... Niet helemaal. Deze groentenfrietjes zijn namelijk gemaakt van witte bonen, maïs en wortel. Deze frietjes zouden niet alleen minder koolhydraten bevatten maar de koolhydraten zouden ook trage zijn. (Dit is gezonder dan de snelle koolhydraten in wit brood, witte rijst etc.) Voor wie calorieën telt, ook dit zou groentenfriet minder bevatten dan gewone friet. Toch zouden ze qua smaak niet moeten onderdoen voor echte friet en minstens even knapperig zijn. Het komt er dus op neer dat ze gezonder en even lekker zouden moeten zijn als echte frietjes. Wie is er dan beter om hier haar mening eens over te geven dan een echte Belg? (We vergeten voor het gemak even die 50% Poolse DNA) Daarom besloot ik deze dus eens te bakken wanneer ik en Patricia alleen thuis was. Je kan ze zowel in de oven, airfryer of frietketel bakken. Ikzelf koos voor de laatste optie aangezien frietjes in de oven bakken nogal lang duurt en we geen airfryer hebben. Oké, ik weet het, niet de allergezondste optie maar bon. 

Een beetje op gevoel schatte ik in wanneer de frietjes klaar waren en voor we het wisten lagen ze op ons bord. Tijd om te proeven dus! Ik rook vooraf al kruiden die veelbelovend waren en ik had er echt zin in. Sommige smaakten een beetje flauw, andere leken weer erg goed afgekruid dus het hangt een beetje per frietje af maar zeker met wat zout en eventueel een beetje ketchup zijn ze heerlijk. En zout en saus doen we ook bij gewone frietjes, toch? 

Ik moet eerlijk zijn dat als ik kan kiezen tussen frietjes van een zak van de AH of groentenfrietjes, ik zeker voor de groentenfrietjes kies. Maar of ze nu echt de verse frietjes of die van de frituur kunnen vervangen... Dat durf ik niet te zeggen. 
Kort samengevat: Groentenfrietjes zijn dus echt wel een lekker alternatief voor gewone frietjes. Ze zijn te verkrijgen bij de grotere Albert Heijn filialen en bij de keten PLUS. H
Voor mensen die bij mij in de buurt wonen, wij kunnen ze zowel vinden in Baarle Nassau, Turnhout als Olen (Albert Heijn). De adviesprijs is €2,99 voor 600g. 

Liefs
Veronique

3 opmerkingen:

  1. Wat leuk, dit kende ik nog niet. Klinkt lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat bijzonder, ik kende deze groentefrieten nog niet. Leuk dat je ze hebt mogen testen en dat je ze lekker vond!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben benieuwd of dit lekker is! Ik zou ze sowieso in de oven willen maken, omdat ik niet zo van frituren houd!

    BeantwoordenVerwijderen