dinsdag 7 januari 2014

Hapjes oudjaar

We hebben met oudjaar geweldig lekkere hapjes gegeten en van de beste twee geef ik jullie vandaag het recept. Nu ja, recept is zelfs een groot woord want het is totaal niet moeilijk en ook niet veel werk. Ik vond ze zo lekker dat ik ze een van de dagen nog eens wil maken, als lunch of voor tijdens het leren. Eerst eventjes een foto van mezelf met oudjaar. I looked pretty fine, didn't I? ;) 


Warm hapje: 

Ziet er heerlijk uit toch?

Benodigdheden:
- Afbakbroodje (wij kozen voor eentje met kruiden in)
- Pesto genovese
- Parmaham
- Zongedroogde tomaten
- Mozzarella
- Rucola

Ten eerste bak je de afbakbroodjes af zoals staat voorgeschreven op de verpakking. Bij onze broodjes moesten was dat 8 - 10 minuten op 200° C. We hebben ze niet te bruin laten worden omdat ze later nog eens even de oven ingaan.

Wanneer de broodjes zijn afgekoeld, snij je ze in dunne stukjes. Dun genoeg zodat het makkelijk eetbaar is, maar niet zo dun dat ze scheuren. Ik denk dat ik die van ons ongeveer anderhalve centimeter dik heb proberen te snijden.

Je smeert op elk stukje naar smaak pesto, doet er een beetje parmaham op (niet te veel zodat het niet te dik wordt!). Hierna snij je de zongedroogde tomaten in reepjes, zodat deze wat makkelijker te eten zijn als ze op het broodje liggen. Die leg je bovenop de parmaham.
De mozzarella snij je in rondjes die ook liefst zo dun mogelijk zijn.

Dit zet je nogmaals in de oven voor enkele minuten tot de mozzarella naar wens gesmolten is. Wanneer je ze uit de oven hebt genomen, garneer je de hapjes nog met een blaadje rucola.


Koud hapje:

Het koude hapje is eigenlijk nog veel simpeler. 

Benodigdheden: 
- afbakbroodje/stokbrood
- kruidenkaas
- gerookte zalm
- rucola

Dit is eigenlijk veel te silmel om nog uit te leggen. Maar goed, je snijdt het afbakbroodje of stokbroodje in stukjes van ongeveer een tot anderhalve centimeter breed. Deze smeer je in met de kruidenkaas. Hierna leg je er een stukje gerookte zalm op. (Dit mag meer dan op de foto maar dat is naar smaak) 

Uiteindelijk leg je er als garnering weer een blaadje rucola op. 

Deze zou je ook warm kunnen eten (wat ook erg lekker is!). Dan zet je gewoon de hapjes enkele minuten in de oven zodat de kruidenkaas was smelt. Wat ook erg lekker is, is om bovenop de gerookte zalm nog een klein toefje kruidenkaas te doen. 

Laat het smaken, mocht je ze uitproberen! ;) 

Liefs
Veronique


Foto's by Maesdesign:
http://maesdesign.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten