woensdag 16 oktober 2013

Julie: Summer Food

Summer food
Ondanks het feit dat het weer nu al terug de negatieve kant uit gaat, wilt dit niet zeggen dat je de zomer volledig moet vergeten. Zeker niet bij het eten! Doe alsof het nog hartje zomer is en maak iets voor jezelf klaar (of voor je vriend/familie) dat nog lekker en zomers is!
Ik geef toe dat ik zelf geen ster in de keuken ben, daarom heb ik deze recepten gevonden op http://www.chickslovefood.com/ waar Elise en Nina er voor zorgen dat het water je dagelijks in de mond loopt. Ik ben hierbij terecht gekomen dankzij het Beachboek van CosmoGirl. Dus ook credits voor hen! ;-)

Veel plezier met lezen, en plaats in een comment hieronder welke jij wel eens zou willen proberen! Of misschien heb je al iets geprobeerd? ;-)



Spaanse rijstsalade met chorizo (door Elise)
Deze Spaanse rijstsalade heeft een heerlijk kruidige smaak, waardoor je je toch een beetje op vakantie waant. Je kunt hem warm, lauw of koud eten en gaat dus gemakkelijk mee in een bakkie.

Men neme (voor 2 personen):
- 2 kopjes (zilvervlies)rijst
- 3 trostomaatjes, in blokjes gesneden
- handje olijven, in plakjes gesneden
- 1 theelepel kurkuma
- flinke pluk verse peterselie, fijn gehakt
- 1 kopje tuinerwten (diepvries)
- 10 plakjes chorizo
- olijfolie
- peper en zout


En zo doe je het:
- Kook de rijst volgens de verpakking.
- Als de rijst gekookt is, doe de warme rijst in een schaal en schep hier de kurkuma doorheen. De rijst krijgt nu een mooie gele kleur. Zet de rijst even weg.
- Verwarm wat olie in de pan en wok de tuinerwten om en om.
- Haal de tuinerwten uit de pan, zet ze even weg en bak vervolgens de chorizo in de koekenpan mooi knapperig.
- Haal de chorizo uit de pan, snijd deze in stukjes.
- Meng de chorizo, olijven, tomaat, peterselie en de doperwten door elkaar.
- Schep dan dit mengsel door de rijst.
- Maak de salade af met een flinke scheut olijfolie en wat peper en zout.

Duur: 15 minuten


Zomerse meloen-avocado salade (door Elise)
Men neme (voor 1 kom salade):
- 1 avocado, ontpit en in blokjes gesneden
- 1 Cantaloupe meloen, ontpit en in blokjes gesneden
- 1 rode ui, in zeer dunne ringen gesneden
- 1 komkommer, in blokjes gesneden
- hand vol pinda’s

Voor de dressing:
- sap van een halve sinaasappel
- sap van een halve citroen
- 2 eetlepels mosterdmayonaise
- 1 teen knoflook, geperst
- peper en zout


En zo doe je het:
- Doe de avocado, meloen, komkommer en ui in een kom en meng door elkaar.
- Strooi de pinda’s over het mengsel.
- Klop de sap van de sinaasappel, de citroen, de knoflook en de mosterdmayonaise door elkaar en breng de dressing op smaak met peper en zout.
- Schenk de dressing over de salade.
Lekker met een gepofte aardappel!

Duur: 10 minuten


Blauwe bessen-yoghurtijsjes & kersen-yoghurtijsjes (door Nina)
Men neme (voor acht ijslolly’s):
- 70 gram blauwe bessen
- 70 gram kersen, gehalveerd en ontpit (je kunt natuurlijk ook kiezen voor 140 tot 150 gram zacht fruit van één soort)
- vijf eetlepels fijne rietsuiker
- vier eetlepels water
- twee mespuntjes agar-agar (een veganistisch bindmiddel van de Ekoplaza) of een eetlepel allesbinder
- 350 ml magere yoghurt (is een beetje afhankelijk van de grootte van je ijsvormpjes). Als je helemaal vegan wilt blijven, kies je voor sojayoghurt.
- en vormpjes voor ijslolly’s natuurlijk.


En zo doe je het:
- Breng twee pannetjes apart aan de kook met in het ene de de bessen, 1,5 eetlepel suiker en twee eetlepels water en in het andere de kersen en 1,5 eetlepels suiker en twee eetlepels water.
- Zodra je fruit kookt, haal je het van het vuur en maal je er met een staafmixer grove sauzen van.
- Breng weer zachtjes aan de kook en bind het geheel met agar-agar. Voeg steeds een mespuntje toe, laat een minuutje inkoken en voeg eventueel nog wat toe als je je jam nog te dun vindt. Kies je voor allesbinder, heb je wat meer nodig, maar geldt hetzelfde. Het moet niet een dikke, harde pap worden, dus beetje bij beetje voeg je het bindmiddel toe.
- Haal je jammetjes uit de pannetjes, doe in bakjes en zet even een kwartiertje in de koelkast om af te koelen.
- Verdeel de yoghurt over twee bakjes en roer door ieder bakje een eetlepel rietsuiker.
- Verdeel nu voorzichtig je jam over de yoghurt en schep het er voorzichtig door, zodat er nog grote klodders jam zichtbaar blijven.
- Die het yoghurt-jam mengsel in de vormpjes en vries in. Bij mij duurde het zes uur voordat ze echt hard waren, maar dat verschilt per diepvries.
- Klaar? Houd onder de stromende warmwaterkraan, wip ze eruit en enjoy!
Duur: 30 minuten maken en 6 uur vriezen

Kokos-kipnuggets salade (door Elise)

Men neme (voor 2 personen):
- 1 flinke kipfilet
- 6 eetlepels geraspte kokos
- 6 eetlepels paneermeel
- 1 eiwit, losgeklopt
- olijfolie, liefst een spray
- peper en zout
- theelepel chilivlokken
- zakje groene gemengde sla
- handje wortel, in plakjes
- 1 tomaat, in plakjes
- kwart komkommer, in plakjes
- 1 paprika, in blokjes
- 1 lenteui, in ringen gesneden

Voor de dressing:
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel azijn
- 2 eetlepels mosterd

(bron foto: http://www.chickslovefood.com/?p=5895 )


En zo doe je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Maak twee schaaltjes: 1 met het eiwit en 1 met de paneermeel en kokos door elkaar.
- Snijd de kipfilet in langwerpige blokjes en kruid ze met peper, zout en chilivlokken.
- Haal vervolgens een stukje kipfilet eerst door het eiwit en vervolgens door het mengsel.
- Leg het stukje dan op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Herhaal dit met alle stukjes.
- Spuit of druppel vervolgens op elk stukje een klein beetje olijfolie.
- Zet de kipnuggets in de oven en bak ze in 30 minuten mooi goudbruin. Let op: keer de nuggets na 15 minuten om!
- Maak dan de dressing door de benodigdheden met elkaar te mengen en zet even weg.
- Maak de borden op met een bedje van sla en leg vervolgens de komkommer, tomaat, paprika en wortel hier bovenop.
- Haal de kipnuggets uit de oven en leg ze op de salade.
- Maak de salade af met de dressing en de lenteui.

Duur: 45 minuten

Julie x

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen