dinsdag 22 oktober 2013

Julie: Always play safe

De zomer is alweer voorbij, maar dat wil niet zeggen dat de zon nooit meer terug komt. Hopelijk zijn er nog enkele zonnige dagen in de komende maanden, maar als die er niet zijn kan je nog steeds op zoek naar de zon. Juist ja, ik heb het over vakantie! De meesten onder ons gaan toch wel eens op vakantie naar de zon, en dan is niets belangrijker dan je huid beschermen. Ik weet waarover ik spreek, gezien het feit dat ik een zonne-allergie heb! Ook verbrand ik sowieso snel, wat ook niet zo handig is. Daarom wil ik hieronder enkele tips geven om veilig te zonnen. Het artikel is afkomstig uit het CosmoGirl Beachboek, aangevuld met enkele persoonlijke opmerkingen!1. Smeer je zo’n twintig minuten voor je de zon ingaat in en hou qua factor rekening met je huidtype. Hoe weet je nu precies wel type je bent? Wel, check het hieronder in het overzicht:
Huidtype 1
Zeer licht, verbrandt snel
Factor: minstens 30 (of 50!)
Huidtype 2
Licht, bruint heel traag
Factor: 20.
Huidtype 3
Verbrandt niet snel, makkelijk bruin
Factor: 15.
Huidtype 4
Licht getint, bruint snel
Factor: 10
Huidtype 5
Getinte huid, zelden rood
Factor: 10
Huidtype 6
Donkere huid, verbrandt niet
Factor: 5 - 10

Onderstaand schema bevat nog iets meer details, vooral wat je locatie betreft, ook raden ze altijd hoger aan voor extra zekerheid en bescherming (bron foto: http://uk.glam.com/keeping-safe-in-the-sun/safe-in-the-sun/ ):2. Je gezicht mag altijd wel een factortje meer hebben, omdat het altijd wordt blootgesteld aan de zon en je huid daar erg gevoelig aan is. Tip: nog geen 16? Dan is smeren met SPF 30 altijd een goed idee! Zo voorkom je dat je huid een oude, rimpelige leren lap wordt! ;-)

3. Zelfs als er maar een miezerig zonnestraaltje schijnt, gewoon smeren! Een dagcrème met SPF is ook altijd goed. Van die mini-tubetjes zijn dan ook ontzettend handig in je tas, en je bent altijd voorbereid, doen!

4. Ga onder een parasol of zoek een ander schaduwplekje op tussen 12.00u en 15.00u, gezien de zon dan het felste is en het slechtste is voor je huid. Genoeg leuke dingen om te doen op vakantie: een boekje lezen, muziek luisteren, een drankje aan de bar halen…

5. Draag een cute petje of leuke hoed in de zon én zorg voor een goede zonnebril met uv-werende glazen. Zo zie je er niet alleen erg cool uit, het beschermt ook je huid en ogen tegen de slechte invloeden van de zon op je huid.

6. Blaasjes, rode bultjes of jeuk? Ja, jij hebt het ook vlaggen: een zonne-allergie. Geen paniek, bij iedere apotheek weten ze hier raad mee. Ga zo snel mogelijk uit de zon bij de eerste tekenen. Kies voor een zalfje als je het enkel op bepaalde plaatsen hebt, maar vraag naar pilletjes als je het over je gehele lichaam hebt. Je wil niet iedere dag 20 minuten kwijt zijn met smeren, toch?
7. Voorkom een gevaarlijke zonnesteek met koortsachtige symptomen. Het verpest je vakantie en je voelt je er ontzettend slecht door. Drink daarom voldoende, bescherm je hoofd en neem vaak een verfrissende, koele douche. Pas op dat je niet oververhit raakt. Je bruine kleurtje is dit echt niet waard!

8. Neem aan het einde van de dag een lauwwarme douche, spoel de restjes zonnebrand, zant en zout af en smeer je nadien altijd goed in met after-sun crème. Aloë vera hydrateert, verzacht én verkoelt de huid. Zo blijft je bruine kleurtje langer, en is het ook beter vol te houden voor je huid. Persoonlijk kan ik ook echt de after sun van Yves Rocher aanbevelen. Het zit in een blauw flesje en is met de geur van monoï bloemetjes. Er lekkere geur, verkoelend en de roodheid neemt ook echt af!

9. Nog een laatste tip over veiligheid, die niets met je huid te maken heeft. Als je gaat zwemmen wil je natuurlijk niet hebben dat iemand met je geld/gsm aan de haal is als je terug komt. Een leuke, en makkelijke tip is de volgende: knip een oude fles zonnecrème open en was deze uit. Nadien steek jij je geld en mobiele telefoon hierin en schuif je hem terug dicht. Geen enkele dief denkt er over om je fles zonnebrand te stelen! ;-)


Dit waren de belangrijkste tips! Hopelijk zon je nu nooit meer onveilig! ;-) Wees lief voor je huid!

Julie x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten