zondag 11 augustus 2013

Mosselen voor dummies.

Afgelopen dinsdag besloten ik en m'n vriend dat we eens mosselen moesten maken. De dag ervoor hadden we er ineens enorm veel zin in doordat we ergens waren gaan drinken waar ze ook mosselen serveerden. Het was het late uur dat ons toen tegenhield om ze te bestellen en dus spraken we af om ze de dag erna zelf eens klaar te maken. 

Nick had het nog nooit zelf klaargemaakt en bij mij was het al geleden van toen ik nog in een frituur werkte, wat ondertussen ook al van eind 2009, begin 2010 geleden is. A long time ago dus. Stiekem had ik het 's namiddags al eens gegoogled en half en half had ik dus al wel een idee terug hoe het moest. 

Dus toen gingen we winkelen. Even terzijde, wij gingen naar de Carrefour maar ik neem aan dat je deze benodigdheden in zo goed als elke supermarkt kunt krijgen in dit seizoen. 


Voor twee personen kochten we: 
- 2 kg mosselen (die van ons waren van de categorie 'super')
- 1 voordeelzak mosselgroentes met kruiden erbij
- potje mosselsaus
- zakje frieten

Daarna begon pas het echte werk natuurlijk. Zoals het twee leken beaamt stonden we eerst een halfuur te draaien in de keuken om dan toch maar de hulp van het internet in te schakelen. Daar werd er gezeverd over panklare mosselen of niet panklare... Ja, wisten wij veel? Dus besloten we maar wat te doen. Eerst een paar keer goed spoelen tegen het zand (een keer volstaat ├ęcht niet), dan de baarden verwijderen en daarna in een bak met koud water steken zodat ze rustig kunnen dichtgaan. 

Diegene die wijd open blijven staan, gooi je samen met de kapotte weg. Zover waren we dus al. Daarna vroegen we ons af hoe het met de groentjes moest. Op internet en op de zak stond iets van aanstoven maar dat kon ik me echt niet herinneren en aan de telefoon zei de mama van Nick ook dat dat niet hoefde. Dan maar niet. 

We hebben de mosselen in twee potten met elk een kopje water erbij in op het vuur gezet, even doorgeschut en dan de groentes erbij gedaan samen met de kruiden. Daarna nog een paar keer omgeschut tot we zagen dat de mosselen allemaal openstonden. Het was puur op gevoel (/gokken) of ze echt klaar waren. Waarschijnlijk is het bij 'specialisten' nog veel beter maar het smaakte. Heel erg goed zelfs! In mijn ogen was het voor herhaling vatbaar, zelfs thuis. 

Ahja, vergeet ook niet om de frietketel op te zetten en als het warm is de frietjes al te bakken. Wij hadden niet verwacht dat de mosselen zo snel klaar zouden zijn en onze frieten kwamen dus ietsjes later. Ook als je frietjes bijbakt, denk er nog aan als je al zit te eten want voor je het weet zijn ze wat krokanter dan dat de bedoeling was. ;) 

Neen, ik blijf er wel bij: ik en mijn liefje hebben dit goed gedaan! (Niet moeilijk, aangezien ik een pro ben in dirigeren ;) ) 

Liefs
Veronique

1 opmerking:

  1. Mosselen die net gekuist zijn moeten niet in koud water gezet worden. Droog in een emmer doen en zout op strooien. Daarvan gaan ze dicht...

    En mosselen klaar maken duurt inderdaad niet zo erg lang. Na de eerste keer door schudden kunnen de frieten er makkelijk in!

    BeantwoordenVerwijderen