maandag 1 april 2013

Śmigus-dyngus (Wet monday)

Vandaag op Paasmaandag wil ik jullie vertellen over een speciale(/rare?) Poolse of Oost-Europese traditie die vertaalt 'Natte Maandag' kan worden genoemd. 

In het begin van de traditie ging het erover dat mannen op die dag klaarstonden met emmers vol water om zo alle meisjes eigenlijk nat te maken. Dit was dan ten goede voor de vruchtbaarheid of iets dergelijks. Meisjes konden dit dan voorkomen door beschilderde eieren aan de mannen te geven als geluksbrenger. 

Nu is het zo veranderd dat iedereen gewoon iedereen nat maakt of dat ze zelfs gewoon parfum gebruiken. Geef mij dan maar gewoon water aangezien 10 verschillende parfums op een dag nogal gaat stinken (en dan komt de hoofdpijn uiteraard...) 

Ik heb zelfs verhalen gehoord over dat ze in grote steden aan bushaltes met volle emmers staan te wachten tot er mensen van de bus afstappen. Die zijn dan uiteraard de pineut. Je hebt dan wel de mogelijkheid om te blijven zitten, maar uiteindelijk moet je ooit van die bus afstappen... 


Bij ons in de wijk komen er altijd brandweermannen langs om zo elk huis af te gaan. Vorig jaar was ik zo slim om gewoon boven te blijven en pas naar beneden te komen wanneer ze ons huis gepasseerd waren. Helaas moet ik langs buiten om beneden binnen te kunnen. Ik weet het niet meer helemaal zeker of ze me zelf hadden opgemerkt of dat mama ze had terug geroepen maar ik heb een serieuze hoeveelheid water over me heen gekregen. Gelukkig was het die dag lekker warm. 

Dit doet me er wel aan denken dat ik voor de volgende keer misschien waterproof schmink moet kopen. Dan zie ik er tenminste nog goed uit, mocht er ineens een knappe kerel tussen zitten. Polen - België is inderdaad wel ver maar ik kan altijd overwegen om te verhuizen als het de moeite is hé. ;)

Liefs
Veronique

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen